Home

Achtergrond 1 reactie

Omwisseling obligaties versterkt vermogen RFC

Zuivelcoöperatie Royal FrieslandCampina (RFC) wil met de omwisseling ledenobligaties het eigen vermogen met maximaal 160 miljoen euro versterken.

In het gunstigste geval hoeft dit bijna niets te kosten. Dit blijkt uit de aankondiging van de omwissel-operatie en de bijbehorende prospectus.RFC wil in totaal drie achtergestelde obligatieleningen afkopen van leden van het voormalige Campina. Tezamen zijn deze obligaties goed voor een schuld van 177 miljoen euro aan de leden.

Deze leden worden uitgenodigd om de achtergestelde obligaties om te zetten in obligaties-vrij van de nieuwe coöperatie. Daarvoor stelt het bedrijf maximaal 160 miljoen euro beschikbaar. Dit geld zal echter niet in contanten worden omgezet. Het gaat immers om omwisseling. De oude obligaties kunnen hooguit indirect in contanten worden omgezet, via het te gelde maken van obligaties vrij.
Daarbij is de omwisselkoers zodanig dat voor elke achtergestelde Campina-obligatie 0.9 nieuwe obligatie RFC wordt aangeboden.

De hoop is dat alle oude obligaties in één keer uit de markt worden gehaald. Daarmee wordt in principe met gesloten beurs een bedrag van 177 miljoen euro schuld omgezet in 160 miljoen euro extra eigen vermogen. Dit vermogen was vorig jaar van 1,6 naar 1,4 miljard euro geslonken door met name de opkoop van obligaties B van Friesland foods.

In tegenstelling tot de oude obligaties gelden de nieuwe obligaties-vrij wel als eigen vermogen. Ze hoeven niet worden afgelost, al kan RFC ze zo nodig wel aflossen.

Het voordeel voor de omwisselaars is niet zonder meer aan te geven, erkent ook RFC zelf. Het ligt sterk aan de rente-ontwikkeling welke soort obligatie uiteindelijk de meeste rente in het laatje zal brengen.

De omwisselkoers lijkt op het eerste gezicht niet voordelig voor de bezitters van de Campina-obligaties. Los van het rendement heeft omwisseling tegen obligaties-vrij wel het voordeel dat deze, in tegenstelling tot de oude obligaties, wel vrij gemakkelijk te gelde kunnen worden gemaakt.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    (voormalig) Campinalid

    Kan iemand hier verdedigen dat een omrekenfactor van 0.9 moet worden gebruikt? Het lijkt het erop dat een deel van de kosten van de fusie wordt verhaald op voormalig Campina leden, ipv op (alle leden van) de nieuwe coöperatie zelf. Is dat wel fair?

Of registreer je om te kunnen reageren.