Home

Achtergrond 257 x bekeken

Ogen gericht op IMF en bankencijfers

Economen en beleggers richten hun aandacht komende week voornamelijk op cijfers van een aantal grote Amerikaanse banken en de voorjaarsvergadering van het IMF en de Wereldbank, die volgend weekeinde wordt gehouden.

In het verlengde van deze vergadering komen de internationale overlegorganen G7 en G20 zaterdag bijeen in Washington. Centraal staat de financiële crisis die de wereldeconomie in zijn greep houdt.

Het IMF brengt in de aanloop naar de vergadering twee belangrijke rapporten naar buiten: het Global Financial Stability Report en de World Economic Outlook. In deze rapporten analyseert het internationale orgaan onder meer de situatie op de financiële markten en doet het voorspellingen over de wereldwijde economische groei. Waarschijnlijk zal de World Economic Outlook een negatieve boodschap bevatten over de situatie van de wereldeconomie. Weinig landen zullen zich kunnen onttrekken aan de wereldwijde economische neergang.

Beleggers zullen zich komende week richten op cijfers van belangrijke Amerikaanse banken als Bank of America en Wells Fargo. Ook de cijfers van industrieel conglomeraat Caterpillar worden in de gaten gehouden voor een brede kijk op de gezondheid van de wereldeconomie.

De markt is extra gevoelig voor bankcijfers, aangezien de oorzaak van de crisis bij de banken is ontstaan en hier ook de grootste verliezen worden geleden. Afgelopen week maakten de grote Amerikaanse banken Goldman Sachs, JP Morgan Chase en Citigroup beter dan verwachte cijfers bekend, wat een forse positieve impuls gaf op de aandelenmarkten.

De effectenbeurzen hebben de afgelopen weken een flinke inhaalslag gemaakt op hun eerdere forse verliezen. De Amerikaanse S&P 500 heeft al bijna 30 procent gewonnen vanaf de laagste stand dit jaar. Mogelijk zullen investeerders komende week hun winsten nemen. ,,De markt maakt komende week op zijn minst een zijwaartse beweging, als we niet een sterke terugval zullen beleven'', verwacht een Amerikaanse handelaar. Zonder een nieuwe dosis goed nieuws zal de markt het volgens handelaren moeilijk krijgen om de winsten volledig vast te houden.

In Amsterdam maken komende week onder meer de AEX-fondsen AkzoNobel, Heineken en TomTom nieuwe cijfers bekend. Beleggers hopen meer duidelijkheid te krijgen over het verwachte verloop van de rest van het jaar voor deze bedrijven, waar nog veel onzekerheid over heerst.

In Groot-Brittannië maakt de Britse regering de begrotingsplannen voor het komende jaar bekend. De Bitse krant de Daily Telegraph noemde het zelfs ,,de belangrijkste begroting sinds de Tweede Wereldoorlog''. Met stimuleringsmaatregelen hoopt de Britse regering de economie uit het slop te kunnen trekken. Veel speelruimte heeft de regering echter niet, onder meer vanwege een aantal kostbare reddingsoperaties ten gunste van banken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.