Home

Achtergrond

Obama zet in op kernwapenvrije wereld

De Verenigde Staten nemen het voortouw om te komen tot een kernwapenvrije wereld.

Ze zijn het enige land dat ooit kernwapens heeft gebruikt, dus hebben ze een morele verantwoordelijkheid om in actie te komen.

President Barack Obama heeft dat vandaag gezegd tijdens een toespraak in de binnenstad van Praag. Hij noemde kernwapens de gevaarlijkste erfenis van de Koude Oorlog.

Obama zei "niet naïef'' te zijn. Een wereld zonder kernwapens is volgens hem niet snel te realiseren, "misschien niet tijdens mijn leven''. Maar hij verwierp "fatalisme'' over de toekomst.

Hij hield zijn gehoor van tienduizenden voor dat tot voor kort niemand had kunnen denken dat "iemand als ik'' president van de Verenigde Staten zou kunnen worden en een openbare toespraak houden in de hoofdstad van een land dat twintig jaar terug nog deel uitmaakte van het communistische Oostblok.

Obama kondigde aan dat de VS een internationaal verdrag tegen kernproeven zullen ondertekenen. Ook wil hij snel een internationale conferentie over nucleaire veiligheid. Maar zolang de dreiging uit Iran blijft bestaan, worden de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Oost-Europa niet geschrapt, maakte Obama duidelijk.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.