Home

Achtergrond

Obama wil robuustere defensie in Europa

De Amerikaanse president Barack Obama wil dat Europa veel meer robuuste militaire capaciteit opbouwt.

"De VS wil geen beschermheer zijn van Europa, maar een partner'', zei Obama in een persconferentie met de Franse president Nicolas Sarkozy voorafgaand aan de NAVO-top in Straatsburg. "Hoe sterker Europa is, hoe meer we samen kunnen optrekken in de wereld, hoe effectiever onze inspanningen.''

Het militaire bondgenootschap NAVO hanteert als streefcijfer dat elk land minstens 2 procent van het bbp aan militaire zaken uitgeeft. Onderzoek in februari toonde dat vorig jaar slechts vijf van de 26 NAVO-landen daaraan voldoen. De Verenigde Staten zijn met 4 procent de grote uitschieter. Nederland verlaagde de defensie-uitgaven vorig jaar van 1,5 naar 1,4 procent van het bbp.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.