Home

Achtergrond 185 x bekeken

Obama jaloers op Europa

Barack Obama is best jaloers op sommige zaken in Europa.

Vooral die snelle treinen en de korte verkiezingscampagnes, antwoordde hij op vragen van Duitse en Franse jongeren, waarvan er vandaag drieduizend waren verzameld in een sporthal in Straatsburg.

"Waarom hebben wij in de VS niet van die snelle treinen zoals in Europa? Die moeten we ook bouwen'', zei Obama op een vraag of hij de Amerikaanse economie milieuvriendelijker willen maken. Hij heeft geen spijt van zijn besluit president te willen worden, antwoordde hij op een vraag van een Duits meisje. "De verkiezingscampagne was soms wel zwaar, vooral om zo lang weg te zijn van mijn gezin. Ik ben jaloers op de Europese campagnes, die maar een paar maanden duren. In de VS is dat twee jaar.''

"Natuurlijk, ik kan niet meer gewoon op een terrasje zitten. Ik heb geen privacy meer. Maar ik wil in mijn leven niet alleen streven naar een dure auto en mooi huis. Daar zou ik moe van worden'', zei Obama, waarna hij alle jongeren opriep iets bijzonders van hun leven te maken.

Een Frans meisje wilde graag weten wanneer Obama een hond neemt. "Erg snel'', zei hij. Naar verluidt geeft hij zijn twee dochters een hond bij terugkeer uit Europa.

De jongeren applaudiseerden volop voor de Amerikaanse president. Vooral toen hij sprak over zijn besluit om het CIA-kamp Guantanamo te sluiten en om geen mensen te martelen. Obama is in Straatsburg voor de NAVO-top. Vrijdagavond en zaterdag heeft hij beraad met de leiders van de 27 andere NAVO-landen. In de ochtend had hij al vooroverleg met de Franse president Nicolas Sarkozy.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.