Home

Achtergrond

OM wil levenslang voor 16-jarige piraat

De jonge Somaliër die in de Verenigde Staten voor de rechter wordt gebracht wegens piraterij, riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Het Openbaar Ministerie in New York kondigde dinsdag aan dat het deze straf gaat eisen tegen Abdi Wali Abdi Khadir Muse.

De verdachte werd vorige week aangehouden door Amerikaanse mariniers. Die beëindigden voor de kust van Somalië de kaping van het vrachtschip Maersk Alabama. Terwijl de 16-jarige op een Amerikaans oorlogsschip onderhandelde over losgeld, schoten scherpschutters drie collega-piraten dood die kapitein Richard Philips vasthielden.

De kapitein overleefde de bevrijdingsactie van de Amerikaanse elitetroepen Navy Seals. De gijzeling duurde vijf dagen.

Muse werd dinsdag overgebracht naar de Verenigde Staten. Hij wordt aangeklaagd voor drie delicten, waarop stuk voor stuk levenslang staat. Het is de eerste keer in een eeuw tijd dat een piraat wordt berecht in de VS.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.