Home

Achtergrond

Nukaprijs maakt duikvlucht

De nukahandel heeft de wind niet langer in de rug. Het grote buitenlandse aanbod en de moeizame vleesveesector gaan hun stempel drukken. Dat gaat duidelijk doorwerken in de prijs. Een gemiddeld zwartbont stierkalf van 48 kg noteert nu nog €117 (zie grafiek 1). Dat betekent een daling van ‘slechts’ €2. Maar volgende week koerst de nukaprijs pas echt omlaag. De grens van €100 komt zelfs in zicht.

Tót maart 2009 was de buitenlandse import kleiner dan een jaar geleden. Maar de afgelopen maand is daar een flinke slinger aan gegeven. In februari werden er nog 69.171 kalveren geïmporteerd, maar in maart waren dat er liefst 90.755. Die extra import gaat druk op de nukaprijzen zetten. Zoveel aanbod is niet zomaar te verstouwen.

Ook aan de andere kant is de situatie niet rooskleurig. De vleesveesector heeft het moeilijk. Blank kalfsvlees wordt voor de tweede opeenvolgende week goedkoper. Vooral de vraag naar de luxere onderdelen en de bijproducten valt tegen. Voor de rosékalveren geldt hetzelfde. Ook hier dalen de prijzen. De oorzaak is een groot aanbod.

Doordat de vleesveesector in mineurstemming is, heeft dat invloed op de nukaprijs. Mesters willen niet het volle pond voor een kalf betalen.

De buitenlandse kalverenimport is de afgelopen maand fors geweest. Vooral de Ieren hebben zich nadrukkelijk gemanifesteerd.
Eigenlijk importeerde Nederland niet eens veel meer nuka’s dan in dezelfde periode vorig jaar. Het verschil werd alleen gemaakt door Ierland (zie grafiek 2).

Dat land heeft een afkalfseizoen dat piekt in maart en april. Echter, dit jaar kwamen veel meer Ierse kalveren deze kant op dan een jaar geleden. De kwaliteit van de dieren is erg groot.

Wat opvalt, is dat de kalverenimport in maart, ook zonder Ierland, behoorlijk hoger lag dan in de twee maanden daarvoor.
Daarvoor waren drie landen verantwoordelijk. Polen (12.748 kalveren), België (12.255) en Litouwen (7.462) exporteerden meer nuka’s naar Nederland.

In april blijft de nuka-import vrij fors. Dan steken nog steeds veel Ierse nuka’s de grens over

prognose:

prijzen fors omlaag

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.