Home

Achtergrond 3 reacties

Nooit genoeg

Na jarenlange acties voor scharreleieren schopt Wakker Dier in de nieuwste campagne tegen haar eigen heilige huisje.

Binnen scharrelen is niet genoeg, kippen moeten naar buiten. De campagne richt zich op de makers van luxeproducten. De marges op duur ijs of bonbons zijn zo hoog dat daarvan best wat meer aan de primaire producten, zoals Freiland-eieren, besteed kan worden.

Daarmee heeft Wakker Dier een punt, maar er zitten haken en ogen aan. Wakker Dier benadrukt eerst hoeveel kippen er dankzij hen in een scharrelstal leven, om in dezelfde zin te stellen dat scharrel helemaal niet zo goed voor de kip is. Dat is verwarrend voor de consument, die dacht dat hij rustig kon slapen omdat hij scharreleieren kocht.

De campagne doet de geloofwaardigheid van Wakker Dier ook geen goed. Eerst schreeuwt de dierenrechtenorganisatie van de daken dat scharrelsystemen veel beter voor de kip zijn, vervolgens melden ze dat het bij nader inzien toch niet zo’n diervriendelijk systeem is. Tenminste, niet voor luxeproducten, in de gewone koekjes kan het wel.

Meten met twee maten is dat. Moet de 'gewone' leghen, die eieren voor Verkade of Calvé legt, daar nou blij mee zijn? Voor de pluimveehouders, die net massaal bezig zijn met de omschakeling naar scharrel, is de boodschap in ieder geval duidelijk. Het is nooit genoeg.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Herman Galle

  Scharrelkippen kunnen los rondlopen in een stal hebben een legnest, zitstok en scharrelruimte met strooisel. Maar scharrel blijft een karig minimumbestaan voor de kip: met 9 op een vierkante meter altijd opgesloten in een potdichte schuur. De term ‘scharrel’ wekt ook ten onrechte bij consumenten de indruk dat kippen naar buiten kunnen. Scharrel is beter, of liever gezegd minder slecht, dan batterij. Maar het is natuurlijk nog steeds zeer dieronvriendelijk! Het is dan ook volkomen terecht dat Wakker Dier ook deze vorm van kippenhouderij tegen het licht houdt en daar zeer kritisch tegenover staat.

 • no-profile-image

  wakker

  Ik heb veel liever een kooiei, veel beter voor het milieu en vooral voor mijn eigen gezondheid. Scharrel en vooral biologische eieren en vlees zitten helemaal vol met parasieten en bacterieen zoals campbiobactor en salmonella.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  Hoewel uw verhaal onzin is, is het dus zo dat uw zorg voor uw gezondheid rechtvaardigt dat een dier onder omstandigheden moet leven die in strijd zijn met de natuurlijke behoeften van het dier. Over de arrogantie van de mens gesproken..................

Of registreer je om te kunnen reageren.