Home

Achtergrond 9 reacties

'Noem varkensgriep anders'

Als het aan de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack ligt, spreken we voortaan niet langer over varkensgriep.

Door de naam zouden mensen namelijk geen varkensvlees meer willen eten, en "het is belangrijk om duidelijk te maken dat varkensvlees de ziekte niet veroorzaakt'', zei Vilsack dinsdag.

De Canadese Varkensvleesraad, het productschap in buurland Canada, ziet ook liever een andere naam voor de ziekte. "Over de hele wereld bestaan misverstanden over de rol van varkensvlees in de bestrijding van de ziekte, om de eenvoudige reden dat het varkensgriep wordt genoemd'', aldus voorman Jurgen Preugschas. Ook volgens LTO Nederland is de naam van de ziekte ongelukkig gekozen.

Eerder had de Israëlische regering het woord varkensgriep al taboe verklaard. Zo hoeven de Israëli's het woord varken, een onrein dier volgens het joodse geloof, niet uit te spreken. In de Joodse staat wordt de ziekte 'Mexicaanse griep' genoemd.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boerin

  Tuurlijk Henny, gus ons maar veel ellende. Ik hoop dat je je er erg goed bij voelt. Erg sociaal van je.....

 • no-profile-image

  Elisa

  In Rotterdam is de Kunsthal, laat een ieder daar gaan kijken die tegen varkens is. Dus géén medicijnen, schampoo, verfstoffen, autolakken,lijmmiddelen, koekjes, snoepjes enz.en nog veel meer produkten die van een varken afkomstig zijn. Varkens en andere produktiedieren hebben een beter onderkomen dan vele mensen die b.v. in een flatje wonen.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @meisje: Excuus! Mijn reactie was bedoeld voor Henny Sterk, Middelburg!

 • no-profile-image

  Henny Sterk

  Ik ben het eens met het standpunt dat de naam varkensgriep niet goed gekozen is maar niet omdat de verkoop het van dit vlees dan stagneert.Dit zou alleen maar een strop voor de varkensmesterijen betekenen en daar zou ik ( en met mij vele dierenvrienden )absoluut geen moeite hebben.
  De reden waarom ik de naam niet goed vind is dat hier de varkens de schuld gaan krijgen en hun leven ( voor zover je daar nog over kunt spreken ) nog miserabeler gaat worden

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @Meisje: Ik ben trots op je! Het ontstaan van deze griep is wel degelijk terug te voeren op de schandalige manier waarop varkens in deze wereld worden behandeld. Dat de sector daar moeite mee heeft kan ik mij wel voorstellen. Ja, de waarheid is hard maar het is de waarheid! Ook ik zou er geen enkele moeite mee hebben dat de productie van varkensvlees geheel zou vast lopen. Dat zou het einde betekenen van een mens- en dieronwaardige lijdensweg, alleen maar ten behoeve van het stillen van de lekkere trek van de mens.

 • no-profile-image

  meisje

  Lieve Henny,

  Dat jij het zielig vindt voor de dieren, dat mag. Je schijnt nog niet te beseffen dat het dierwelzijn in ons land op een hoog niveau staat in vergelijking met andere landen. Laten we in ieder geval de Nederlandse boeren koesteren. Als de Nederlandse boer er niet meer zou zijn zou er meer vlees uit andere landen met slechtere condities komen, dat is toch niet wat jij zou willen.
  En Henny, neem van mij aan: een varkensboer zorgt zeer goed voor zijn dieren (al is het alleen maar om finaciele redenen) hoe beter een boer is voor zijn varken, hoe beter een varken produceert. Uitzonderingen zijn er altijd, maar die heb je ook onder de "dierenvrienden".
  Wij zijn een hardwerkend gezin, dat ook onze kinderen respect voor de dieren bijbrengt.

 • no-profile-image

  het andere

  een pr stunt van een land als mexico om deze MENSENGRIEP varkensgriep te heten dit scheelt het land een enorme ecomomische schaden alleen heel laf om een onschuldige sector hier voor op te laten draaien niemand die nu de mexicaansegriep zegt en het land mexico hier een stempel mee op drukt .

 • no-profile-image

  boerin natuurlijk

  Herman Herman geen respect voor de mens die graag een veilig stukje vlees eet en Herman al deze negatieve uitlatingen wat uiteindelijk weer zal leiden tot een lager inkomen beperkt ons weer om sneller te kunnen inversteren in een nog diervriendelijker stal systeem.Respect voor mens en dier dat is bij jullie ver te zoeken. De nederlandse boeren blijven inovatief waar jullie jaloers op zijn.

 • no-profile-image

  Herman Schober

  @meisje: Er leven ruim elf miljoen varkens in Nederland. Ze zitten levenslang opgesloten in stallen, dicht op elkaar gepropt zonder ooit daglicht te zien.
  * Dagelijks zitten 11,4 miljoen varkens (CBS 2006) verstopt in Nederlandse schuren.
  * Jaarlijks gaan er 14,4 miljoen varkens naar de slachterij (CBS 2005). Ze zijn dan 6 maanden oud.
  * Elke tien seconden wordt een biggetje onverdoofd gecastreerd. Veel bedrijven hebben toegezegd in juli 2008 hiermee te stoppen. (voor de binnenlandse markt, wel te verstaan!).
  * Jaarlijks worden bij miljoenen biggetjes de tanden en staart onverdoofd afgeknipt

  Ja hoor, "Je schijnt nog niet te beseffen dat het dierwelzijn in ons land op een hoog niveau staat in vergelijking met andere landen."!!
  Dat het in andere delen van de wereld nóg slechter is gesteld met de behandeling van dieren betekent niet automatisch dat het hier goed zou zijn! Iets wat fout wordt niet minder fout omdat het het ergens anders nóg fouter zou zijn! Dat de boer "goed" voor zijn dieren zorgt zal zo zijn maar dat is natuurlijk puur eigenbelang. Als je ook maar iets van respect, laat staan liefde, voor die dieren zou voelen zou je een ander beroep kiezen. Al die sentimentele verhalen ten spijt, voor de bio-industrieel zijn dieren niets meer dan productiemiddelen die in zo weinig mogelijk tijd, tegen zo weinig mogelijk kosten zo veel mogelijk winst moeten opleveren! en dat voor een product dat de mens helemaal niet nodig heeft om goed, gezond en lekker te kunnen eten.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.