Home

Achtergrond 530 x bekeken

Nieuwe distribiteur van Deense fokgelten

Danish Breeding Holland (DBH), gevestigd in het Limburgse Ospel, is de nieuwe distributeur van Deense fokgelten in Nederland.

Het bedrijf dat sinds 1 april actief is, is opgericht door Jos Gommers en Harry van den Boom en heeft al bijna 7.000 Deense vleesbiggen geïmporteerd.

Het bedrijf heeft als doelstelling om in het eerste jaar 2.000 zeugen in de markt te zetten. Danish Breeding Holland is een verlengstuk van het Deense agentschap DTL A/S van de fokkerij-organisatie Danzucht.

Volgens Gommers is er veel belangstelling voor de Deense zeugen vooral bij zeer grote bedrijven. "Zoals het er nu naar uitziet halen we onze doelstelling van 2.000 zeugen gemakkelijk." Volgens Gommers schiet de Nederlandse varkensfokkerij op het ogenblik tekort op het gebied van gezondheid en technische resultaten in de mesterij. Gommers heeft zelf al anderhalf jaar ervaring in de mesterij met Deense biggen. Ze halen volgens hem zonder problemen een groei per dag van meer dan 1.000 gram.

Door zijn contacten in Denemarken en de regelmatige importen van Deense biggen kreeg Gommers de vraag of hij in Nederland de verkoop van Deense gelten op wou zetten. Dat leidde tot de oprichting van DBH met Harry van den Boom.

Screening

Zeugenhouders die belangstelling hebben om over te schakelen op Deense zeugen worden eerst uitgebreid gescreend. Gommers: "Ze moeten goede managers zijn, en een goede administratie voeren. Wij willen over de schouder van de zeugenhouder meekijken, hoe de dieren het doen."

Om dat laatste goed te kunnen doen heeft Gommers een bedrijf ingehuurd dat de verschillende zeugenadministraties invoert en analyseert. DBH levert de zeugen volledig bedrijfspecifiek afgeënt. Dat wil zeggen dat de dieren tegen de voorkomende ziektekiemen op het bedrijf zijn gevaccineerd.

Op termijn willen Gommers en Van den Boom ook Deense Duroc-beren aanbieden voor de fokkerij. "Wij kunnen de beste beren uit het Deense fokkerijprogramma importeren en stationeren bij een KI-vereniging."

Of registreer je om te kunnen reageren.