Home

Achtergrond

Nederlanders in den vreemde willen stemmen voor EP

Precies 18.942 Nederlanders in het buitenland hebben zich geregistreerd om te kunnen stemmen bij de komende Europese verkiezingen.

Die hebben plaats op 4 juni. Dat meldt het Bureau Verkiezingen in Den Haag dat de aanvragen verwerkt. Nog niet alle aanvragen zijn verwerkt. Alle verzoeken die voor 22 april zijn verstuurd worden in behandeling genomen. Als datum geldt het poststempel.

Bij de vorige Europese verkiezingen werden er 15.832 stemmen per brief en via het internet uitgebracht. Voor de komende verkiezingen hebben tot nu toe al 16.617 mensen aangegeven per brief te willen stemmen. Stemmen via het internet is ditmaal niet mogelijk. Wel kan er bij volmacht of met een kiezerspas gestemd worden.

Het bureau in Den Haag heeft tijdelijk extra mensen aangenomen en moet alle zeilen bijzetten om uiterlijk 4 of 5 mei alle aanvragen verwerkt te hebben, aldus een woordvoerder. Later kan volgens hem niet omdat de benodigde stemformulieren anders niet op tijd gedrukt kunnen worden.

Probleem is onder meer een hele lading aanvragen uit Aruba die nog niet in Den Haag zijn gearriveerd. Meer dan 18.000 kiesgerechtigden hebben zich daar laten registreren.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.