Home

Achtergrond

Nederland neemt optie op vaccins Mexicaanse griep

Nederland heeft bij de farmaceutische industrie een optie genomen op 34 miljoen vaccins tegen Mexicaanse griep. Dat heeft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vandaag in Rotterdam gezegd.

Vaccineren is nog niet nodig, maar volgens hem moeten ,,tijdig stappen'' gezet worden voor het geval dat.

Die 34 miljoen vaccins moeten voldoende zijn om zonodig de hele bevoking twee keer te behandelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het vaccin moet nog ontwikkeld worden.

Klink benadrukte met Roel Coutinho van het RIVM en viroloog Ab Osterhaus van het Erasmus MC dat de vaststelling van Mexicaanse griep bij een 3-jarig kind in Nederland geen aanleiding is voor nieuwe maatregelen om verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Het jonge slachtoffer maakt het goed, speelt weer en is gewoon thuis.

Alleen mensen uit de directe omgeving van het kind, waarschijnlijk minder dan tien, hebben volgens Coutinho uit voorzorg virusremmende Tamiflu gekregen. Hij zei dat het helemaal niet nodig is om nu mensen te isoleren, omdat Tamiflu goed werkt. Bovendien gaat het volgens hem niet om een besmettelijke ziekte, zoals Ebola, maar ,,het is gewoon griep''. De ouders van het besmette kind is wel gevraagd hem of haar voorlopig niet naar de crèche te brengen.

Verder zijn vooralsnog ongeveer duizend kuren Tamiflu van de circa 4,5 miljoen die Nederland op voorraad heeft, opgevraagd. Volgens Klink is dat alleen om te verzekeren dat apotheken voldoende anti-virale middelen op voorraad hebben. De minister vertrok na de persconferentie op Rotterdam Airport naar Luxemburg om te praten met zijn Europese collega's over de Mexicaanse griep.

Osterhaus zei wel te verwachten dat in de komende weken meer Nederlandse besmettingen aan het licht komen. ,,Maar over besmettingen van mens op mens durf ik geen uitspraken te doen.'' Hij noemde het ,,niet onlogisch'' als de Mexicaanse griep vormen aanneemt als pandemieën als de Aziatische griep. ,,Maar we moeten goed beseffen dat we in 2009 leven. Er liggen draaiboeken klaar, we hebben een grote opslag Tamiflu en we zijn in staat besmettingen heel vroeg op te pikken.''

Osterhaus sprak de hoop uit dat de Europese ministers hun beleid op elkaar afstemmen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.