Home

Achtergrond

Natuurwet onder loep na uitspraken Raad van State

Minister Gerda Ver­burg wil bekijken of er ’rek en ruimte’ zit in de Natuurberscher­mingswet om te voorkomen dat duizenden veehouderijen op slot worden gezet.

Ook treedt zij in gesprek met Brussel over de in­vulling van het begrip signifi­cant.Het is de belangrijkste uitkomst van een spoeddebat donderdag­avond in de Kamer over twee uit­spraken van de Raad van State.

Het CDA maakt zich zorgen dat de uitleg die de raad geeft aan na­tuurregels ernstige gevolgen heeft voor veehouderijen nabij Europees beschermde gebieden. Verburg denkt dat dit wel mee­valt, maar zegde toch toe de wet nog eens onder de loep te leggen. Daarbij speelt vooral de vraag wat precies een significante verslech­tering van de natuur is. Zij neemt dit op met Brussel.

CDA’er Ger Koopmans, partij­genoot van Verburg, toonde zich hiermee tevreden. Ook de SGP, die Kamervragen over de kwestie had gesteld, is voorlopig gerustge­steld.Dat geldt niet voor de VVD; die partij vindt dat de wet zo snel mogelijk moet worden aanpast.De Partij voor de Dieren is ook niet blij met de uitkomst van het debat. Kamerlid Esther Ouwe­hand vindt dat Verburg geen knie­val mag maken voor de landbouw­lobby en de natuurregels onver­kort moet handhaven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.