Home

Achtergrond 213 x bekeken

Natuurmonumenten ziet deel buffer op beurs verdampen

Niet alleen de financiële en economische wereld gaan gebukt onder de kredietcrisis.

Ook de natuur, die juist een tegengewicht biedt aan de harde euro's, komt daar niet onderuit.

"Op de pof leven leidt op den duur tot ellende. Dit is ook waar voor de natuur. De crisis leert ons nadenken over de eigen existentie'', filosofeert algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten.

Ondanks de soms dramatische koersval van de beurs heeft de vereniging 2008 financieel gezond afgesloten. Dat blijkt uit het jaarverslag, dat de vereniging woensdag heeft gepubliceerd. De 19 miljoen euro aan tegenvallend beleggingsresultaat noemt De Graeff "een papieren verlies''. Het resultaat heeft geen grote gevolgen voor het beheer, onderhoud en toegankelijk maken van natuurgebieden.

Natuurmonumenten belegt voor de lange termijn, is financieel gezond en hoeft niets te verkopen. "Er is wat afgegaan van ons belegd vermogen. De buffer voor kwade tijden is even wat minder. Maar gelukkig beleggen we nooit meer dan 30 procent in aandelen. Er stond niets op een IJslandse bank en we hebben ook andere inkomstenbronnen.''

Toch beknibbelt de vereniging het komend jaar 1 miljoen euro op een totale exploitatie van 110 miljoen euro. De Graeff: "Het huis verf je ook een jaar later als er even minder geld is.''

Natuurmonumenten, met ruim 640 medewerkers en 882.000 leden, heeft een omzet van 112 miljoen euro en beheert 100.000 hectare natuurterrein. "We moeten het gewoon zakelijk runnen, want het gaat om veel geld en veel grond. Financiële crisis of niet, de 'drive' om er wat van te maken is dezelfde.'' Immers: "Als rentmeester van de natuur heb je de verantwoordelijkheid om er geen puinhoop van te maken en de diversiteit aan dieren en planten te behouden.''

Sterker nog. De Graeff hoopt dat de kredietcrisis mensen leert dat "we zuinig moeten zijn op de steeds schaarser en waardevoller wordende natuurgebieden''. Hij denkt wel dat "in tijden van crisis zachte waarden als natuur weer belangrijk worden. Herfst, zomer, bomen die uitlopen. Er zijn dingen die constant zijn en houvast bieden.''

Recessie of niet, met verstandig bankieren en bevlogen medewerkers, hoopt De Graeff komend jaar "een flinke zet'' te geven aan de realisatie van het netwerk van Nederlandse natuurgebieden, de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). "Het is best een spannende tijd, maar het natuurnetwerk moet er in 2018 gewoon zijn, zoals eerder is afgesproken. Sinds 1990 is er een serie kabinetten mee aan de slag gegaan. Nu het laaghangende fruit is geplukt, wordt het wat lastiger. Maar we houden goede hoop.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.