Home

Achtergrond 374 x bekeken

Nabetaling DOC Kaas komt uit op 67 cent

DOC Kaas heeft dit jaar, afgaande op eigen gegevens van de coöperatie, een nabetaling van 67 cent per 100 kilo melk gedaan (exclusief btw).

Daarnaast is 45,4 cent per 100 kilo aan de ledenschuldrekening toegevoegd. Hiermee doet de coöperatie een kleinere nabetaling dan FrieslandCampina en Cono Kaas. Deze deden volgens eigen opgave een nabetaling van 74 cent aan de ex-Campina-leden en €1,12 aan de ex-Friesland-leden en van €1,26 plus 25 cent ledengeld in het geval van Cono.Naar verwachting maakt Bel Leerdammer begin volgende week de definitieve melkprijs plus nabetaling bekend.

De nabetaling van DOC Kaas is 2,1 procent over het voorschot dat over 2008 is ontvangen, exclusief een ledengeldreservering. Bij Cono bestaat de nabetaling uit 10,33 cent per kilo vet en 23,45 cent per kilo eiwit, bij gemiddelde vet en eiwitgehalten van 4,306 procent en 3,488 procent. Dit zijn nagenoeg dezelfde gemiddelden als bij DOC Kaas.

Bij FrieslandCampina (RFC) wordt de nabetaling verschillend berekend voor zowel de oud-leden van Friesland Foods als van Campina. De nabetaling wordt voor de leden van het vroegere Friesland Foods uitgedrukt in percentages van het voorschot. Voor hen betekent dit dat zij nog 1,85 procent van het betaalde voorschot erbij krijgen.

Voor de oude Campina-leden wordt de nabetaling uitgedrukt in centen per percentage vet en eiwit. Dat is over 2008 een bedrag van 2 cent per kilo vet (exclusief btw) en 49 cent per kilo eiwit.

Hoewel Bel Leerdammer de nabetaling nog niet bekend heeft gemaakt, is er al wel een voorschotprijs over maart bekend gemaakt. Die blijft nagenoeg gelijk aan die over februari, met uitzondering van het feit dat over maart een zomerheffing van 90 cent per honderd kilo van kracht wordt.

Daardoor komt de netto melkprijs, exclusief btw, uit op €24,64 per honderd kilo. Het is daarmee, na DOC Kaas, het tweede bedrijf dat de voorschotprijs over maart in principe gelijk houdt. Bij Cono en RFC was er nog een daling.

Of registreer je om te kunnen reageren.