Home

Achtergrond

NMa kijkt naar bundelingsplannen

De Nederlandse Mededingingsautoriteiten (NMa) toetst plannen voor een associatie van producentenorganisaties (APO) tussen ZON, Komosa en Sun Quality aan de Mededingingswet.

De drie zuidelijke afzetorganisaties voor komkommers willen het aanbod van hun aangesloten telers bundelen en tot één gezamenlijke afzet komen. Zij hebben dan circa 40 procent van het Nederlandse aanbod komkommers in handen.

Volgens een woordvoerder van ZON is de toetsing door de NMa mede het initiatief van het Productschap Tuinbouw (PT) dat de APO-plannen toetst op Europese regels. "Het PT wil weten wat de NMa er van vindt", zegt de ZON-woordvoerder. ZON zegt zelf ook blij te zijn met de toetsing bij de NMa: 'om elk risico uit te sluiten'.

Als de NMa geen bezwaar heeft, kan de samenwerking snel tot stand komen, denkt de woordvoerder. Voor de toetsing bij het PT en de vorming van een coöperatie zijn dan enkele weken nodig, denkt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.