Home

Achtergrond 12 reacties

NMV: meer melk door verruiming quotum

De Europese melkveehouderij heeft in 2008 ruim 133 miljard melk geleverd.

Dit is 0,7 procent meer dan vorig jaar, zo blijkt uit gegevens van het Productschap Zuivel. Er is door de quotumverruiming dus meer gemolken, concludeert Peter ten Hoeve, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

"Dit houdt in dat we niet marktgericht produceren", vertelt Ten Hoeve. Een flexibel quotum zou volgens hem een oplossing kunnen bieden. "De verruiming van het quotum heeft ervoor gezorgd dat in Europa bijna 1 miljard kilo melk is bijgemolken", vertelt de NMV-voorzitter. "Als de verruiming niet had plaatsgevonden was er mogelijk niet zoveel bijgemolken."

Volgens Ten Hoeve suggereert LTO telkens dat er te weinig wordt gemolken. "Waarom is de melkprijs dan zo slecht, en waarom vindt er interventie plaats?", zegt Ten Hoeve.

LTO meldde gisteren dat het Europese quotum naar verwachting met 4 procent wordt onderschreden. Dit betekent dat er in Europa 6 miljard kilo minder wordt geproduceerd dan is toegestaan. Deze onderschrijding is behoorlijk groter dan de 2,3 miljard kilo in het vorige quotumjaar. In het afgelopen jaar mocht in de Europese Unie 143 miljard kilo melk worden geproduceerd.

Ten Hoeve is tevreden met de publiciteit die de recente acties voor een betere melkprijs in Den Haag hebben opgeleverd. "De politiek is zich bewust geworden van de huidige situatie in de melkveesector. We hebben ons standpunt flink op de kaart gezet. Qua publiciteit hebben we het maximale resultaat behaald."

Lees ook LTO: onderschrijding van EU-quotum 4 procent

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Arjan

  De NMV begint steeds meer trekjes te vertonen van Geert Wilders. Media geil, blijven doorzaniken, kop niet buigen en het belangrijkste is nog dingen zeggen die niet waar zijn. In 1 van de reacties wordt duidelijk gemaakt dat er niet meer melk is geproduceerd in het quotumjaar. Dit punt is dus weerlegd. Daarnaast is de melkprijs vorig jaar behoorlijk hoog geweest en dit valt ook niet te ontkennen door geen enkele melkveehouder. Dat vervolgens de hoge melkprijs leid tot vraaguitval is al meerdere keren door Tiny Sanders (destijds Campina directeur) aangegeven. Iedereen heeft hem toen uitgelachen, maar hij heeft helaas wel gelijk gekregen. De economische recessie die zich nu afspeelt heeft niemand voorspelt en verslechterd de melkprijs alleen maar. Kredietwaardigheid en marges van diverse bedrijven staan flink onder druk !!! Indien de recessie niet had plaatsgevonden was de melkprijs wel gezakt (door vraaguitval) maar nooit zo ver als nu het geval is !!!

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Alle DDB/NMVers 25% minder leveren dat willen ze toch zo graag,probleempje opgelost.

 • no-profile-image

  Geen probleem

  Als de melkprijs daardoor gaat stijgen gaat Tukker dan de melkfabriek bellen met de boodschap geef mijn melkprijsverhoging aan diegenen die er wat aan gedaan hebben? Of gaat hij lekker meeliften?

 • no-profile-image

  dirk

  Ten Hoeve heeft gewoon gelijk maar lto zoekt steeds uitwegen om hun eigen onkunde te verdoesellen

 • no-profile-image

  Tom

  LTO of Langzaam Ten Onder, Maar als het zo doorgaat snel ten onder. De oudste wet leert dat een klein beetje te veel, de prijs onderuit gaat. Als er een klein beetjes te kort is gaan de prijzen omhoog. Dat is de markt!!!!! Die bepaalt, maar wie bepaalt de markt, niet de boer, geen meerderheid, de helft loopt met de tegenstander mee! Als je de juiste maatregels neemt en je staat er allemaal achter dan heeft de boer macht, dan is hij geen slaaf maar een gewardeerd burger! Als je een sturigssysteem hebt wat werkt, moet je het weg gooien, want het moet altijd anders. Over duurzaam gesproken!!!

 • no-profile-image

  dianne

  Het blijkt maar weer dat LTO draait en liegt om zichzelf goed te praten. Maar....net als bij Natura 2000 heeft de NMV HET STEEDS BIJ HET RECHTE EIND GEHAD.

 • no-profile-image

  geert-jan

  het EU quotum kan dan wel met 4 % onderschreden worden maar wat zou de melkprijs wel niet zijn als het EU quotum volgemolken wordt. (niet dat dit gebeurt) Je kunt je dan afvragen of het EU quotum niet al minstens 4 % te groot is.

 • no-profile-image

  Graats

  Idd Geert-Jan. Gezien de opmerkingen van LTO-aanhangers hier, hebben deze er dus ook geen probleem mee dat het quotum per direct met 4% gekrompen gaat worden… Ook déze boeren teren met de huidige melkprijs immers in.

 • no-profile-image

  econoom

  wanneer komt er eens iemand op het idee om marktonderzoek te doen. kijk om zomaar te produceren omdat de boeren dat zo leuk vinden en er is geen vraag, dan zal de prijs nog wel verder zakken. wie lacht er in deze situatie het hardts??? je mag zelf het antwoord raden. boer laat niet met jou lachen, doen ze al veel te veel.

 • no-profile-image

  A.B.Jongeneel

  Laat de NMV rekenen leren in plaats van boeren op het verkeerde been te zetten
  Allereerst was het over het kalenderjaar 2008 geen 0,7% meer maar 0,4% meer
  Maar het belangrijkste is dat deze toename volledig in de eerste 3 maanden van 2008 viel, dus voor de laatste quotumverruiming
  Wanneer je het over quotumverruiming hebt, die de schuld van meer melk zou zijn volgens de NMV, Dan moet je per quotumjaar rekenen, dus per april tot april
  En wat van het afgelopen quotumjaar bekend is, dat is helemaal geen productie toename, maar juist minder melk
  Over de eerste 10 maanden, t/m januari 2009 dus, werd niet meer maar juist minder geleverd, en wel 0,6%
  Of wel een half miljard kg minder
  Met ingang van augustus 2008 is er in de EU iedere maand minder melk geleverd dan het jaar ervoor, en de laatste maand die het bekend is (januari )was het zelfs 2%
  Gevoeglijk kan aangenomen worden dat deze tendens de laatste maanden van het afgelopen quotumjaar is doorgezet.
  zie http://www.mdcdatum.org.uk/MilkSupply/euproduction.html

 • no-profile-image

  anne

  "Qua publiciteit hebben we het maximale resultaat behaald."" Ik heb daar zo mijn vraagtekens bij. Met name nadat ik op de radio een item hoorde waarin naar aanleiding van de acties de melkveehouderij door een kamerlid en door een professor werd weggezet als niet bij de tijd en subsidieafhankelijk. Dank NMV.

 • no-profile-image

  Graats

  De leverantiegrafieken tonen aan dat de melkproductie in een land inzakt wanneer gedurende een langere periode de melkprijs er zich ver onder de kostprijs begeeft. De oorzaak van deze lage melkprijs is gelegen in het feit dat er te weinig vraag is, in verhouding tot de productie. Als melkveehouders kunnen we echter deze vraag niet direct effectief sturen. Blijft het sturen op de productie over. Gezien het feit dat de EU van oordeel is dat zij nog rechtmatig mag gebruikmaken van de exportrestituties en interventies, kan zij niet ontkennen dat daarnaast de sturing van de productie in deze markt onwenselijk zou zijn. Dat hierdoor goedkope derivaten zouden worden geïmporteerd is gezien de marktopbouw niet te staven. Indien de zuivelmarkt immers dermate doorzichtig zou zijn, zouden er nu ook geen grote melkprijsverschillen per land existeren. Indien de EU haar productie gaat aanpassen aan de interne vraag, dan kan zij niet verantwoordelijk worden gehouden aan de onmenselijk lage zuivelwereldmarktprijs. Daarmee versterkt ze het recht om zuivelproducten welke met mindere productie-eisen zijn geproduceerd dan in de EU verplicht is te weren. Dat dit niet strookt met de GATT is geen argument. Wereldwijd wil men de huidige afbraaklandbouw immers stoppen. Tijd voor eerlijke inzichten. Het wachten is op de verkiezingen (4 juni 2009). Dan kunnen we het huidige EU-beleid effectief afstraffen.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.