Home

Achtergrond

NFO: tijd om cisgenese tot waarde te brengen

Het is tijd cisgenese in de fruitteeltsector tot waarde te brengen. Dat stelt Johan van Haarlem van de Nederlandse Fruitteeltorganisatie (NFO).

"Nu cisgenese praktijkrijp is en een toelating binnen enkele jaren te verwachten is, is het zaak een goede visie te ontwikkelen", zei Van Haarlem vandaag tijdens de jaarvergadering van de NFO. Volgens hem heeft cisgenese de sector en de maatschappij veel te bieden in het kader van duurzame productie, voedselveiligheid, gezondheid en productiviteit.

De NFO is voor gedegen wetgeving omtrent toelating van transgene gewassen, maar stelt dat cisgenese onder een licht toelatingsregime hoort te vallen. Van Haarlem bestempelt cisgenese als minder vergaande techniek. "Daarom ben ik voorstander van een gedifferentieerd toelatingsbeleid voor de verschillende technieken van genetische modificatie op gebied van teelt en markttoegang."

Residu-problematiek

Van Haarlem bekritiseert de Europese discussie om markttoegang Europees en teelt per lidstaat te regelen. Dat leidt volgens hem tot grote Europese prijsverschillen in uitgangsmateriaal voor hetzelfde product. "Dat is niet meer van deze tijd." Van Haarlem kaartte verder diverse ontwikkelingen aan, waaronder de residu-problematiek. Hij betreurt het dat afnemers zich in toenemende mate proberen te onderscheiden door bovenwettelijke eisen te stellen. Hij signaleert dat de sector daar met diverse initiatieven op inspeelt. "Die aanpak biedt ons de komende jaren handvatten om zeer residuarm te telen."

Van Haarlem sprak de hoop uit op het afwenden van de importstop van Rusland. De NFO neemt deel aan een werkgroep die invulling gaat geven aan een protocol voor exporteurs. "Hiervoor is een autorisatie door de Nederlandse overheid noodzakelijk." Van Haarlem benadrukte nog eens dat de sector zich moet onderscheiden om internationaal concurrerend te blijven. Hij pleit voor nieuwe (club-)rassen bij appels en peren. Tegelijk is het nodig om nieuwe afzetmarkten te vinden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.