Home

Achtergrond

NAV pleit voor regionale voedselproductie

Voedsel moet regionaal worden geproduceerd. Lokale voedselproductie is beter te controleren en te reguleren dan internationale handel in voedsel.

Dat stelde voorzitter Hanny van Beek-Van Geel van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) vandaag op een bijeenkomst in Amsterdam van Friends of the Earth over voedselzekerheid. Volgens Van Beek schaadt industriële voedselproductie het milieu door het hoge verbruik van fossiele brandstoffen. "Bovendien gaat de diversiteit van de voedselgewassen verloren."

Van Beek vindt dat lokale voedselproductie ook thuis hoort in de ontwikkelde landen. "Europa importeert sinds 1980 veel maisgluten. Daardoor wordt minder tarwe verwerkt in het veevoer. De overschotten worden met belastinggeld gedumpt buiten Europa. En de Europese graanprijs voor de telers daalt. De politiek moet daarom kiezen voor een Europese productie van eiwitrijke voergrondstoffen."

Lage prijzen zijn funest voor een gezonde voedselproductie, betoogt Van Beek. "De politiek stuurt bewust aan op lage voedselprijzen, zodat mensen meer geld hebben voor diensten en industriële producten. Maar het leidt tot lage boereninkomens, ontvolking van het platteland en oneerlijke wereldhandel."

Of registreer je om te kunnen reageren.