Home

Achtergrond

Monsternemer volgeboekt voor onderzoek op aardappelmoeheid

Monsternemer Rudy Hegge van laboratorium De Groene Vlieg neemt grondmonsters in Pieterburen in Noord-Groningen.

”Vorig jaar stonden hier aardappelen. Nu staat er tarwe. De akkerbouwer laat dit perceel bemonsteren op aaltjes die aardappelmoeheid veroorzaken", zegt hij. “Volgend jaar juli verandert de EU-regelgeving voor aardappelmoeheid. Als telers de grond vóór 1 juli dit jaar laten bemonsteren, gelden nog de oude regels voor dat perceel. Daarom ben ik tot eind juni al helemaal volgepland.” Foto Jan Bouwman

Rietsnijder Wouter Slors is voor een van de laatste keren dit seizoen bezig met het verzamelen van het riet van de rietlanden van het Naardermeer. Het riet ligt klaar om gebundeld te worden afgevoerd. Het seizoen hiervoor loopt van half december tot en met half april. Dan begint het broedseizoen en wordt het riet met rust gelaten. Het Naardermeer is een van de oudste natuurgebieden van Nederland. Foto ANP

Tweede Kamerlid Marianne Thieme en medewerker Natasja Oerlemans van de Partij voor de Dieren (PvdD) openden gisteren de staldeuren bij biologisch melkveehouder Gerard Kok in De Glind, ten oosten van Amersfoort. De koeien stonden volgens Kok al een tijdje met smart te wachten tot ze naar buiten konden. ”De buurman had de dieren al buiten”, aldus de melkveehouder. Middels een protestdekje met de tekst Europa er zijn grenzen, wil Oerlemans het Europese landbouwbeleid aan de kaak stellen. Volgens Oerlemans, lijsttrekker bij de Europese verkiezingen in juni, leidt het EU-beleid tot intensivering, schaalvergroting en het binnenhouden van dieren in de melkveehouderij. Foto Wil Groenhuijsen

Medewerkers van loonbedrijf Heyboer zaaien in Lelystad een proefveld in met uien voor het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO). Er is 6 hectare proefveld uien ingezaaid, zegt Foort Sandee, directeur van Heyboer. ”Het betreft onder meer proeven met rassen en gewasbescherming. In Flevoland zijn alle zaaiuien gezaaid. Wij zijn nu begonnen met de gewasbescherming en de advisering van telers.” Foto Axipress

Minister Gerda verburg rijdt in een Segway bij de opening van drie Supergiekassen, gisteren in Bleiswijk. Duurzame energieprojecten tussen glastuinbouw en omgeving ondervinden te veel hinder van lokale overheden. Dat zei Nico van Ruiten van LTO Glaskracht tijdens de opening van het Innovatie- en Democentrum (IDC) Kas als Energiebron. Foto Roel Dijkstra

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.