Home

Achtergrond

Monsanto meldt meer omzet, minder winst

Monsanto heeft het fiscale tweede kwartaal de winst met 3,2 procent zien dalen tot 1,09 miljard dollar (810 miljoen euro).

Dat viel analisten alleszins mee. De omzet van de grootste zaaigoedproducent ter wereld steeg met bijna 9 procent tot iets meer dan 4 miljard dollar (3 miljard euro).

Volgens Monsanto is het verkochte volume maiszaad en soja respectievelijk 19 en 35 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In met name Brazilië minder werd ingezaaid, maar hogere prijzen voor zaaigoed maakten dit meer dan goed. Algemeen directeur Hugh Grant stelt de jaarlijkse winst in de periode tot 2012 te willen verdubbelen. Het bedrijf zet daarom fors in op genetische technologie, waarbij de marges hoger zijn. Winst uit de verkopen van gewasbeschermingsmiddelen daalde 5 procent. Met name de bekende Roundup-herbiciden verkochten minder.

Marktaandeel winnen

Het bedrijf uit Missouri heeft verklaard in de VS marktaandeel ten opzichte van Pioneer Hi-bred, onderdeel van Dupont, te willen winnen. De VS blijft gezien de koopkracht van boeren wat Monsanto betreft voorlopig de meest essentiële markt, al neemt het belang van Zuid-Amerika toe. Op dit moment neemt het bedrijf in de VS 36 procent van de verkoop van maiszaad voor zijn rekening, tegen Dupont 29 procent. Monsanto had voor sojazaad een marktaandeel van 29 procent, tegen Dupont 24 procent.

In Europa zijn Syngenta en Bayer Cropscience de belangrijkste tegenstrevers. Monsanto deed hiervoor 5 jaar onderzoek. Concurrent Bayer CropScience maakte gisteren bekend tot 2012 750 miljoen euro uit te trekken voor ontwikkeling en onderzoek naar zaad en planteneigenschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.