Home

Achtergrond 164 x bekeken

Moldavië gaat stemmen hertellen

De autoriteiten in Moldavië gaan de stemmen die zondag zijn uitgebracht bij de parlementsverkiezingen, opnieuw tellen. Dat heeft de kiescommissie dinsdag bekendgemaakt na overleg tussen regering en oppositie.

Het overleg volgde op rellen dinsdag in de Moldavische hoofdstad Chisinau. Aanhangers van de oppositie raakten slaags met ordetroepen en de politie. Ze leggen zich niet neer bij de in hun ogen frauduleuze verkiezingszege van de regerende communistische partij. De partij van president Vladimir Voronin haalde bijna 50 procent van de stemmen.

Bij het kantoor van Voronin gooiden de betogers met stenen naar de politie en gooiden ze ruiten in. Ook bestormden ze het parlement waar ze meubilair naar buiten sleepten en in brand staken. Demonstranten schreeuwden slogans zoals 'vrijheid' en 'wij willen ons aansluiten bij Europa'. Ordetroepen gebruikten onder meer traangas tegen de betogers. Volgens internationale media zijn er ongeveer tienduizend mensen bij de protestactie betrokken.

Voronin heeft de ongeregeldheden scherp veroordeeld. Hij riep de betogers op het "bacchanaal'' van geweld en ,,destabilisering'' te staken. Ook EU-buitenlandvertegenwoordiger Javier Solana riep de actievoerders op het gebruik van geweld te vermijden. "Geweld tegen overheidsgebouwen is onacceptabel'', zei hij dinsdag. Hij moedigde de autoriteiten wel aan om vreedzame protesten door te laten gaan.

Rusland schaarde zich achter Voronin. President Dmitri Medvedev heeft de Moldavische president al gefeliciteerd met de verkiezingszege. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou sprak zijn bezorgdheid uit over de demonstraties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.