Home

Achtergrond 167 x bekeken

Mogelijk uitstel debat JSF-testtoestellen

Het debat over de aanschaf van twee JSF-testtoestellen wordt mogelijk opnieuw uitgesteld.

De Tweede Kamer was van plan volgende week woensdag een besluit te nemen over dit plan, zodat staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) het contract volgens plan nog voor 1 mei kan ondertekenen.

Maar De Vries is bereid te proberen versneld een rapport van het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) over het geluid boven tafel te krijgen. Dat zei hij woensdag tijdens een spoeddebat over de JSF. De meeste oppositiepartijen en coalitiepartij PvdA willen zoveel mogelijk informatie over de JSF en de rivaal Gripen van het Zweedse Saab, ook over de geluidsproductie.

Het NLR heeft nog een maand nodig voor het rapport, zei De Vries. Toch wil hij nog eens vragen of het sneller kan. Als het debat volgende week wordt uitgesteld, moet de Kamer eind april van reces terugkomen om het debat te kunnen voeren.

De oppositiepartijen SP, PVV, VVD, GroenLinks en D66 bleven in het debat achterdochtig over nieuwe afspraken die de regeringsfracties CDA, PvdA en de ChristenUnie zouden maken over het nieuwe Amerikaanse jachtvliegtuig Joint Strike Fighter. Zij hoopten woensdag in een spoeddebat helderheid te krijgen over een mogelijk plan de opvolger van de F-16 later te kiezen dan 2010, zoals dat nu in het coalitieakkoord staat.

De woordvoerders van de coalitiefracties ontkenden dat er afspraken worden gemaakt maar beaamden wel dat er contacten zijn met collega's, over tal van onderwerpen. Volgens het CDA en de ChristenUnie worden de besluiten genomen tijdens het debat.

De PvdA zei dat er geen overleg is gepland en dat de fractie wacht op nadere informatie. Daar zal de fractie volgens PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink een eigen afweging maken. Volgens haar was de fractie in dit proces altijd transparant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.