Home

Achtergrond

Modern melkveebedrijf in Groot-Brittannië

Groot- Brittannië is niet het eerste land waar boeren die willen emigreren aan zullen denken.

Toch wordt dit land steeds interessanter. Het melkquotum kost er een fractie van dat in Ne­derland en door de forse koersdaling van het Britse pond is investeren in dit land veel aan­trekkelijker dan voorgaande jaren.

Om de melkprijs hoeven boeren het niet te la­ten. De Britse melkprijs is hoger dan de Neder­landse. Veehouders met een Arla/ Tesco- contract krijgen nu 28,25 pence per liter, dat is meer dan 30 cent. In Nederland is de melkprijs zo’n 8 cent lager. De situatie op de internationale zuivel­markt is op dit moment niet rooskleurig. Maar de vooruitzichten voor de Britse zuivelmarkt zijn niet slecht. Groot- Brittannië krijgt het nationale melkquotum niet vol. Onderzoekers hebben al voorspeld dat er binnen enkele jaren een melk­tekort gaat ontstaan op de Britse markt.

Genoeg redenen om Groot- Brittannië mee te nemen in het lijstje van potentiele emigratielan­den, vindt Jeff Paybody van makelaarskantoor Howkins& Harrison uit het Britse Rugby. Hij heeft op dit moment een schitterend melkveebedrijf in portefeuille. De boerderij, Ridgefield Farm, is een van de modernste melkveebedrijven van de regio ( East Midlands). En een van de beste, zegt Jeff Paybody. De huidige eigenaren, John and Val Barker, hebben in de loop der jaren een uit­stekende Holstein- veestapel opgebouwd. Een deel van de veestapel is al verkocht. De koeien die nog op het bedrijf staan zijn goed voor een gemiddelde productie van 10.000 liter, aldus Paybody, die daarbij de kanttekening maakt dat de veehouder nu vooral jonge vaarzen in de eer­ste lactatie aan de melk heeft.

Op dit moment bestaat de veestapel nog uit zo’n 220 dieren, in­clusief jongvee. Voor de bouw van de ligboxenstal reisde Barker stad en land af. Dit resulteerde in een grote, lichte stal die voorzien is van de nieuwste snuf­jes. Zo worden de koeien gemolken in een roest­vrijstalen Blue Diamond melkstal van DeLaval met 24 Harmony melkstellen en een snelwissel­systeem. De ligboxenstal van zo’n 72 bij 42 me­ter telt 186 ligboxen. Maar het aantal ligboxen kan makkelijk worden uitgebreid zodat er ruim­te is voor 300 koeien, zegt Paybody.
De dichte stalvloer met mestsleuven heeft pro- fiel om uitglijden van de koeien te voorkomen.

Behalve voor koeien is het er ook voor mensen goed toeven. Bovenin de ligboxenstal is een gro­te conferentiezaal, met uitzicht op de koeien, voor ruim honderd gasten. In de stal is ook een kantoor en een aparte woonruimte met woon­kamer, keuken en twee slaapkamers.
Het oudere jongvee staat in een stal van circa 69 bij 30 meter. De rest van het jongvee staat in een andere stal, die ook wordt gebruikt voor de op­slag van voer en stro.

De boerderij is 95 hectare , voornamelijk gras­land. Het is vruchtbare grond en het land ligt al­lemaal rondom de boerderij. Meer grond is in­dien gewenst in de omgeving te huur, aldus de makelaar. Bij de boerderij staan twee huizen. Hiervan zijn vier afzonderlijke cottages ge­maakt. Elk heeft een ruime woonkamer en eet­keuken, drie slaapkamers en een badkamer. Een van de cottages heeft vier slaapkamers.
De cottages die niet nodig zijn voor eigen ge­bruik, kunnen worden verhuurd, aldus Paybody.

Het melkveebedrijf staat vlakbij het dorp Wood­house Eaves, ten noorden van Leicester, niet ver van de snelweg M1. Ook het vliegveld is dichtbij, na een kwartier rijden staat men op East Mid­lands International Airport. Daarvandaan is het circa 1,5 uur vliegen naar Schiphol.
Het is een perfecte boerderij voor vooruitstre­vende boeren die alleen maar genoegen nemen met het beste, zegt Paybody. Het is ook een mooie boerderij voor gezinsbedrijven waarin de hele familie een boterham wil verdienen in de sector, aldus de makelaar. Daarvoor biedt het bedrijf voldoende mogelijkheden.

De vraagprijs voor de boerderij is 4 miljoen Brit­se pond, circa 4,3 miljoen euro ( koers 30- 3). Dat is exclusief quotum en vee. Maar indien gewenst zijn de veestapel en de machines ook te koop. Het quotum in Engeland kost bijna niks, aldus Paybody. De leaseprijs is nu zo’n 5 cent voor honderd liter melk ( 0,05 pence per liter) met 4 procent vet. Als het quotum wordt gekocht kost dat op dit moment zo’n 24 cent voor 100 liter ( 0,22 pence per liter)

Meer informatie: Howkins&Harrison, Jeff Pay­body, 0044 1788 564 686 of 0044 7773 421 115 (www.howkinsandharrison.co.uk). Op www.youtube.com staat een video van het bedrijf.

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.