Home

Achtergrond 3154 x bekeken

Melkveebedrijf met nieuwe ligboxenstal

Tussen Groningen en Delfzijl staat een mooi melkveebedrijf met een nieuwe, moderne ligboxenstal. Het bedrijf is circa 50 hectare en heeft voldoende ruimte voor 100 melkkoeien en bijbehorend jongvee.

De ligging en het agrarische bouwblok bieden genoeg ruimte voor verdere uitbreiding, aldus Klaas Siert de Vries van Koomans-Achterhof Agrarische Makelaardij.

Daardoor kunnen in de toekomst meer dan 200 koeien gemolken worden op deze locatie. Het melkveebedrijf staat tussen de dorpen Ten Boer en Ten Post, een kwartier rijden van de stad Groningen. Behalve de nieuwe ligboxenstal bestaat het bedrijf uit een woning met aangebouwde schuur, een ligboxenstal voor jongvee en machineberging. De boerderij wordt verkocht omdat de huidige eigenaar gaat emigreren.

De ligboxenstal is het paradepaardje van het bedrijf. In 2005 is een nieuwe 3-rijige ligboxenstal gebouwd (3+0) van 58 meter lang en 19 meter breed. De stal telt 99 ligboxen met zwevende boxafscheiding en koematrassen. Verder zijn er kantelbare waterbakken, een veiligheidsvoerhek, vier krachtvoerboxen, een opdrijfhek, koeborstel en hogedruk natriumlampen. Voorin de nieuwe stal zijn twee strohokken voor koeien die moeten afkalven of om andere redenen apart moeten worden gezet. Bovendien is er bij de bouw al rekening mee gehouden dat de stal eenvoudig kan worden uitgebreid waardoor er ruimte ontstaat voor 150 GVE. De melkstal is een 2 x 10 zij-aan-zij melkstal van WestfaliaSurge. De melkstal is uitgerust met Desta hekwerk, ofwel een semi-snelwisselsysteem. Het grote voordeel hiervan is dat het vloeroppervlak aanzienlijk kleiner is ten opzichte van een gangbaar snelwisselsysteem. Daardoor is deze melkstal sneller schoon te maken, maar kunnen de koeien wel snel gewisseld worden. De installatie is uitgerust met koeherkenning en elektronische melkmeting.Daarnaast is er nog een oudere ligboxenstal van 21 bij 26 meter met 64 zwevende boxen voor grootvee. Deze stal is nu in gebruik voor het jongvee en de droge koeien. Verder is er een werktuigenschuur van 30 bij 13 meter uit 1993 van damwand profielplaten.

De meeste grond, 32,4 hectare, ligt rondom de boerderij. Op 100 meter afstand ligt nog eens ruim 3 hectare en 2,5 kilometer verder is een veldkavel van circa 14 hectare. Het is beste kleigrond die uitstekend geschikt is voor grasland, aldus De Vries. De veldkavel is lichtere grond en ook geschikt voor akkerbouw.

De vraagprijs van het melkveebedrijf bedraagt 3 miljoen euro. Het melkquotum en de veestapel zijn niet bij de koop inbegrepen, maar (gedeeltelijke) overname daarvan is bespreekbaar.

Meer informatie:
Koomans-Achterhof Agrarische Makelaardij, Klaas Siert de Vries, 0594 – 50 62 23 of 06 – 10 91 65 42 (www.koomans-achterhof.nl)

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.