Home

Achtergrond 192 x bekeken

Meer wegen naar Rome

Het bemonsteren van mest is een heikel punt. Toch is bemonstering om zo het stikstof- en fosfaatgehalte van mest te bepalen de basis van de mestwetgeving.

Varkenshoudersvakbond NVV heeft nu deels gelijk gekregen bij de Hoge Raad; ook de Hoge Raad twijfelt aan de geschiktheid van mestbemonstering om op basis hiervan heffingen op te leggen. Het ministerie van landbouw beraadt zich nog over de uitspraak. LNV wil nog geen krimp geven van twijfel.

Tussen de regels door blijkt uit de mestwetgeving al langer dat het systeem van bemonsteren van mest niet waterdicht is. Mogelijkheden om verschillende jaren te verevenen werden steeds uitgebreider en de vorige minister van landbouw heeft al aangegeven dat hij gaten in de mineralenboekhouding niet zou beboeten als bewezen kan worden dat de veehouder geen fouten heeft gemaakt. Ook werden de normen aangepast, met als doel het systeem beter kloppend te krijgen.

Met de aanpasssingen lijkt LNV de weg te zijn ingeslagen om bij te sturen naar een systeem dat wel kloppend is. Het inslaan van een nieuwe weg, met een nieuwe basis, lijkt een beter alternatief. De toelating van LNV om de mestgehalten op bedrijfsniveau te berekenen in het alternatieve mestspoor 2 van Mest Bureau West lijkt een goede stap in een nieuwe richting. Er leiden meer wegen naar Rome.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.