Home

Achtergrond

Meer nadruk op bloeddrukeffect groente

De nieuwe vitaminewijzer van het Voedingscentrum is uit. De geïnteresseerde consument kan daarin de belangrijkste gezondheidseffecten van groente en fruit terugvinden.

Zij kunnen lezen dat het Voedingscentrum dit keer schrijft over de bloeddrukeffecten van groente en fruit. Het zijn nieuwe inzichten die gaan over natrium en kalium, maar zo wel de consumptie raken. Door gewone voeding krijgt vrijwel iedereen teveel natrium binnen. Die stof verhoogt de bloeddruk, kalium neutraliseert dat. Kalium zit vooral in groente en fruit. "Die tekt hebben we nu opgenomen in de vitaminewijzer", zegt een woordvoerder.

Van een zevental groente- en fruitproducten drukt het Voedingscentrum in de vitaminewijzer ook de totale inhoudstoffenlijst af. In de vitaminewijzer zijn ook hier nieuwe inzichten toegevoegd uit de officiële Nevo-tabel; de nationale voedingstabel.

Voor een aantal groenteproducten zijn de vitamine A-waardes naar beneden aangepast door nieuwe inzichten in beta-caroteen. Het centrum verwacht hiervan geen grote effecten voor de consumptie van groente en fruit.

In de vitaminetabel tracht het Voedingscentrum ook bestaande misverstanden weg te nemen over groente en fruit. Zo bevat biologische groente en fruit niet meer vitamines dan gangbare groente. Althans, er zijn geen duidelijke aanwijzingen voor, stelt het centrum.

Of registreer je om te kunnen reageren.