Home

Achtergrond 179 x bekeken

Meer doen aan welzijn

Minister Gerda Verburg van landbouw wil dat kleinere takken in de Nederlandse veehouderij meer gaan doen aan dierenwelzijn. De CDA-bewindsvrouw geeft die sectoren eerst de kans zelf met initiatieven te komen.

Verburg wil dit jaar verbeteringsvoorstellen vanuit de konijnen-, eenden- en kalkoenenhouderijen hebben. Als zij dat niet (afdoende) doen, stelt Verburg zelf aanvullende regels. Officieel noemt zij ook de schapen- en geitenhouderij, maar daar zijn de problemen volgens haar minder en zet zij vooral in op kennisuitwisseling, vooral onder hobbydierhouders.

Verburg is ervan overtuigd dat het dierenwelzijn in de kleinere veehouderijtakken beter kan, mede op grond van een analyse door de Animal Sciences Group. Konijnen zitten volgens die rapportage in te kleine hokken, eenden hebben te weinig of geen toegang tot water.
Het is goed dat ook de kleinere veesectoren worden opgeroepen meer rekening te houden met het dierenwelzijn. Elk dier heeft recht op goede verzorging. Bovendien moet het principe gelijke monniken, gelijke kappen op het gebied van welzijn voor de hele veehouderij gelden. Dat de minister die sectoren er zoveel mogelijk bij wil betrekken, is te prijzen. Zij doen er verstandig aan deze handschoen op te nemen.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.