Home

Achtergrond 497 x bekeken

Meer bieten voor suiker in EU

De akkerbouwers in de EU telen dit jaar 1,39 miljoen hectare bieten voor de productie van quotumsuiker.

Dat is 3 procent meer dan de 1,35 miljoen hectare die vorig jaar is verbouwd. Dat meldt het marktanalysebureau FO Licht. Als ook de bieten worden meegeteld voor de verwerking tot bioethanol, komt het areaal in de EU dit jaar op 3,10 miljoen hectare. Dat was vorig jaar 3,01 miljoen hectare.

Volgens het marktbureau gaat de uitbreiding van de bietenteelt ten koste van het graanareaal. "Er is minder concurrentie tussen bieten en andere gewassen, doordat de prijzen van graan en koolzaad behoorlijk zijn gedaald. Daardoor hebben akkerbouwers minder krap bieten gezaaid."

De totale suikerproductie komt in de EU op 23,5 miljoen ton. Dat is vrijwel gelijk aan vorig jaar. "De groei van het areaal wordt teniet gedaan doordat de suikerproductie per hectare lager zal uitvallen dan vorig jaar. In 2008 waren de opbrengsten uitzonderlijk hoog."

Volgens de analisten van FO Licht is de bietenteelt voor de productie van quotumsuiker in een rustiger vaarwater gekomen. In 2005 besloot Brussel tot een krimp van de suikerproductie. "Door de hervorming van het suikerbeleid is het bietenareaal geleidelijk met zo’n 1 miljoen hectare gekrompen. De periode van aanpassing aan het nieuwe suikerbeleid lijkt tot een eind te zijn gekomen."

In Nederland is vorig jaar 72.000 hectare bieten geteeld. Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, verwacht een groei van 1 procent van het areaal. "Het areaal blijft vrijwel stabiel omdat het Nederlandse quotum ook gelijk is gebleven."

Of registreer je om te kunnen reageren.