Home

Achtergrond

Meer Europese studenten naar buitenland

Het aantal Europese studenten dat hun studie deels in het buitenland volgt, moet in tien jaar omhoog van gemiddeld 12 naar 20 procent.

Ministers van Onderwijs van 46 Europese landen hebben dat dinsdag afgesproken in het Belgische Leuven tijdens de zogeheten Bologna-top, een bijeenkomst over de toekomst van het hoger onderwijs.

Minister Ronald Plasterk heeft dat dinsdagavond gezegd. Hij noemde het belangrijk dat studenten een deel van hun studie in het buitenland verrichten, omdat ze dan beter opgeleid raken. "In de tijd van Erasmus studeerden meer mensen in een ander land dan tegenwoordig, hoewel ze zich toen te voet of per paard moesten verplaatsen en we nu met het vliegtuig kunnen.''

Ofschoon in Nederland op dit moment al meer dan 20 procent van de studenten een deel van hun opleiding over de grens volgt, wil Plasterk het Nederlandse percentage nog verder opkrikken. Hij legt zich daarbij niet vast op en percentage. De onderwijsministers zijn in Leuven verder overeengekomen dat er een Europees kwalificatiesysteem komt voor onderwijsinstellingen. Het gaat niet om een 'hitparade' van universiteiten of hogescholen, onderstreept Plasterk, maar om het verschaffen van informatie over de kwaliteit van onderwijsinstellingen. "Zodat mensen weten waar ze bijvoorbeeld het beste tandheelkunde kunnen gaan studeren.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.