Home

Achtergrond

Meer Europeanen ziek door Mexicaanse griep

Het aantal Europeanen met Mexicaanse griep neemt toe. Zeker negentien personen zijn besmet, werd vandaag bekend. Allemaal hebben ze last van ,,lichte symptomen''.

De patiënten komen uit Duitsland (drie), Spanje (tien) en Groot-Brittannië (vijf) en Oostenrijk. In Nederland zijn wel mensen getest op het virus, maar niemand is besmet.

In Spanje is ook iemand ziek geworden die niet in Mexico is geweest. Tot nog toe waren alle besmettingen te herleiden naar Mexico, waar de varkensgriep eind vorige week opdook. Het virus kan van mens op mens worden overgedragen, maar in Europa leek dat tot nog toe niet te zijn voorgekomen door intensieve controles.

Ook viel woensdag de eerste dode buiten Mexicaans grondgebied. Dat gebeurde in de Amerikaanse staat Texas, waar de ouders van een 2-jarig Mexicaans jongetje medische hulp zochten voor hun zoon. Tot nu toe waren alleen in Mexico mensen overleden.

Volgens schattingen zijn ongeveer 160 Mexicanen omgekomen door het zogeheten H1N1-virus. Van zeven Mexicanen is het zeker dat zij door de varkensgriep zijn gestorven, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Zeker 2500 Mexicanen raakten besmet. De meeste patiënten hebben slechts milde symptomen.

Ook in de Verenigde Staten zijn een flink aantal mensen besmet geraakt met de nieuwe griepvorm. Tot nu toe zijn er 91 besmettingen bevestigd. De autoriteiten verwachten dat dit aantal nog toe zal nemen. President Barack Obama, die een week geleden in Mexico was, vertoont volgens het Witte Huis geen symptomen.

Obama noemde de uitbraak van varkensgriep woensdag een ,,ernstige situatie'' die de ,,uiterste voorzorgsmaatregelen'' vereist. Van een Amerikaans reisverbod is echter nog geen sprake. Ook de WHO vindt zo'n verbod niet nodig, ondanks dat het instituut dinsdag de alarmfase voor de varkensgriep verhoogde van drie naar vier. Dat is twee stappen verwijderd van het uitroepen van een wereldwijde pandemie.

De Europese Unie spreekt donderdag over een mogelijk reisadvies, op verzoek van Parijs. De Franse autoriteiten pleiten voor een vliegverbod naar Mexico. De EU-ministers van Volksgezondheid vergaderen in Luxemburg over de situatie rond de varkensgriep.

Volgens de WHO is er nog geen reden tot ontspanning wat betreft de varkensgriep. Er is geen bewijs dat het virus zich langzamer verspreidt. Daarom is het niet uitgesloten dat de WHO de alarmfase nog zal verhogen naar vijf, wegens een mogelijke wereldwijde epidemie.

Egypte besloot ondertussen wel tot het nemen van rigoreuze stappen. Het land besloot alle varkens te gaan slachten uit angst voor de griep. Egypte telt 300.000 tot 400.000 varkens, die door de christelijke minderheid worden gehouden en gegeten.

De varkensgriep die de gemoederen wereldwijd bezighoudt, heeft overigens weinig met varkens te maken, menen deskundigen. Het lijkt te gaan om een menselijk griepvirus, dat bestaat uit een mengsel van het 'gewone' griepvirus, het vogelgriepvirus en het varkensgriepvirus.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.