Home

Achtergrond 297 x bekeken 14 reacties

Massale demonstraties Duitse melkveehouderij

Donderdagavond namen rond de 80 steden in heel Duitsland 20.000 melkveehouders deel aan demonstratieve optochten om de burgerij bewust te maken van de nijpende economische situatie als gevolg van de rampzalig gedaalde melkprijzen.

Tot de betogingen was opgeroepen door de landelijke melkveehoudersorganisatie Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM).

In veel gevallen leidden de optochten naar vestigingen van de zuivelindustrie. De BDM eist van de verwerkers een gezamenlijke aanpak om de prijsimpasse waarin de sector is beland te overwinnen. Belangrijkste instrument daarvoor is naar mening van de bond een landsdekkende producentenvereniging om het aanbod te bundelen. Een dergelijke vereniging bestaat al in de vorm van de Milchboard. De BDM dringt er bij de boeren op aan zich daarbij aan te sluiten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Robert, de amerikanen zouden je zoenen met zo'n initiatief bij deze dollarkoers en malaise in de melkveehouderij. Je achterliggende gedachte is goed, maar de uitwerking averechts vrees ik.
  De richting van Marcel uit Wehl heeft meer succes als je alle kikkers in de kruiwagen kon houden.
  Maar als er te veel Harry's rond rennen wordt ook dit niks zoals Marcel uit Doetinchem al heeft opgemerkt. Die letten alleen scherp op de trekker en premie van de buurman, maar zien de mercedes en gouden handdrukken van handel en bestuurders over het hoofd.

 • no-profile-image

  harry van gils

  Toch nog even een reactie:
  Besef heel goed dat ik me als melkveehouder niet echt populair maak bij mijn collega's. Maar kijk zelf eens om je heen. Wat willen we zijn: zelfstandige ondernemers of semi-ambtenaren? Krijgen jullie op verjaardagsfeestjes nooit vragen over die meer dan modale melkpremie die rechtstreeks vanuit Brussel gestort wordt? Ik hou me dan maar wijselijk stil.
  Laat ik kort zijn: is je kostprijs hoger dan 30 cent ( hoeveel % kent zijn kostprijs?) dan overleef je op termijn niet als melkveehouder. Snel cashen en iets anders gaan doen, nu het nog op een warme manier kan. Niets geen way of live, gewoon zakelijk zijn.
  Heb die demonstratie in Duitsland gezien. Als de melkveehouders die in 2007 (goud jaar) een of twee nieuwe tractoren gekocht hadden eens thuisgebleven waren, was het denk maar een heel klein optochtje geweest!:))

 • no-profile-image

  gert

  De nood is hoog!

 • no-profile-image

  marcel

  Wat ik niet begrijp;

  Nagenoeg alle (grote) zuivelbedrijven zijn coöperaties waarvan de boeren eigenaar zijn. Deze kunnen toch zelf de melkprijs (de uiteindelijke in de winkel) bepalen. Ok riekt naar prijsafspraken, maar als de nood echt hoog is, jullie laten alles afhangen van de retail. Dit is de grote lachtende club (pakken ca. 35 cent per liter op HV melk)

  Klagen en zeiken heeft toch geen zin

  gr,
  Marcel

 • no-profile-image

  eerlijke boer

  duitse minister van landbouw wil topoverleg in brussel en 5 procent melkquotumvermindering voor een betere melkprijs en de boeren staan achter hem. zie agd dagblad van 17-04-2009. de geschiedenis heeft al duizenden keren bewezen: een kleine overproduktie geeft een enorme prijsdaling.

 • no-profile-image

  harry van gils

  reactie op Twentse Tukker,

  Mooi gezegd `aflossen, dat kan de buurman niet zien`. Zo typisch in het boerenwereldje. Elkaar achterna lopen, niet voor elkaar onder willen doen.
  Mij vinden ze ook zo maar een rare, maar er zijn er niet veel waar ik mee wil ruilen.
  - in 1984 3 ton melk aangekocht op drie ha. Na verkoop grond netto investering van 60 guldenscenten/liter. Als dat Harry zijn kop maar niet kost!!
  - 1993 akkerbouwbedrijf in Frankrijk gekocht voor zoon. Investering/ha 3500 euro, alleen al premierechten gem. 650 euro/ha. Daar komt de normale opbrengst nog bij. Dat gaat helemaal fout met Harry. Frankrijk!! Het is nergens beter dan in Nederland.
  - LB-stal 26 jaar, twee oude trekkers 10-18 jaar, 85 MK. Gaat niet goed met Harry , zie toch eens die oude rotzooi!!

  Ik zal je mijn volgende plan verklappen!
  Binnen een paar jaar heel veel ha´s landbouwgrond kopen in N-Brabant voor ongeveer 10.000 euro/ha. Harry gek! We zullen zien. Enig idee wat 10 jaar DEFLATIE doet! Schulden worden meer, opbrengsten worden minder. Leer van de geschiedenis.
  Boeren is ook gewoon economie.

  gekke Harry

 • no-profile-image

  de boerin

  (ook) wij hebben de bank gebeld: rente en aflossing per 1 mei lukt niet binnen kredietlimiet. En nee, we hebben geen nieuwe stal, nieuwe trekker oid gekocht. Wel een paar mooie belastingaanslagen gehad.

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Ben het met je eens harry van gils , er zijn gigantiese domme investeringen gedaan van dat extra melkgeld, heb hetal eens vaker gezegd aflossen was en is ook ondernemen, maar ja dat kan de buurman niet zien.

 • no-profile-image

  harry van gils

  Laten we toch een voorbeeld nemen aan de varkenshouderij.
  Gewoon echt ondernemen, kostprijs proberen te verlagen.
  Hoe wil je de burgerij bewust worden van de economische situatie:
  - miljoenen eigen vermogen, - allemaal grote nieuwe tractoren, - grote investeringen in melkquota en als klapstuk nog de jaarlijkse melkpremie rechtstreeks ontvangen vanuit Brussel waar Jan met de Pet meer als een jaar voor moet ploeteren bij een baas.

 • no-profile-image

  Dik

  Beste Harry je maakt de grootste fout van de dag door de ,vergoeding voor je EU verplichtingen, een melkpremie te noemen ,
  dit is koren op de molen van graaiers die dit geld liever zelf naar zich toe willen trekken,vertel met trots op verjaarsdagen wat je voor die vergoeding doet om het platteland leefbaar en aantrekkelijk te maken voor een ieder.

 • no-profile-image

  gerard vanhmmmerig

  Sorry dat ik het zeggen moet ,het meeste leed doen wij ons zelf aan. Als ik zie met welk deernis wekkend fatalisme onze bestuurders zich de fusie voorwaarden door de strot laten duwen en dat geld ook voor die leden die mij maar een hiele likker vonden nu doen ze op de leden vergadering de mond niet open. Als Nederland zijn wij maar een kleine aanbieder op de europese consumenten zuivelmarkt,Moeten wij lijdzaam toezien hoe onze cooperatie geamputeerd wordt Met andere woorden zonder het Rijnlandse model zullen wij melkveehouders altijd aan de laatste mem hangen.

 • no-profile-image

  Van Plateringen

  Koeiboeren hebben sinds de invoering van het quotum het meest veilige baantje gehad van alle zelfstandige ondernemers.Altijd een gegarandeerd goed inkomen. Nu moeten ze ook ,net als alle andere ondernemers,rekening houden met de markt! Er wordt nog steeds subsidie gegeven aan de koeieboeren. Prima,maar waarom niet aan kippeboeren of varkensboeren? Verder kan er op een koeiebedrijf nog veel bezuinigd worden omdat er in het verleden niet op de kleintjes gelet hoefde te worden. Voor de andere sectoren geld dit helaas allang niet meer. Dus niet zo zielig doen a.u.b.!

 • no-profile-image

  Robert

  Melkveehouders, lever collectief 5% minder melk aan uw (eigen) cooperatie.
  Een wonder zal geschieden.

 • no-profile-image

  marcel

  Harry uit brabant en de varkens boeren moeten eens op houden met trots zijn om voor een hongerloontje te werken.
  De gehele landbouw moet fatsoenlijk verdienen.
  En er komt niet eerder eerlijke wereld handel als de minimum lonen overal gelijk zijn maar dit snapt zelfs lto nog niet die denken dat wij ook aan een euro per uur genoeg hebben.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.