Home

Achtergrond 841 x bekeken

Maishakselaar bijna onzichtbaar bij oogst olifantsgras

Met een maiskneuzer wordt in het Gelderse Achterberg olifantsgras geoogst.

Kalvermester Hennie Henken is hiermee een van de eersten in Nederland die dit gewas teelt. Het olifantsgras wordt direct gehakseld en los in een loods gestort. Olifantsgras is een bamboe-achtig riet dat gebruikt kan worden voor een biomassaverbrandingsinstallatie. Henken verwarmt zijn kalverstal hiermee. "De oogst ging goed. De maishakselaar kon het gewas goed aan", aldus Henken. De opbrengst van het perceel, dat in totaal 25 jaar lang geoogst kan worden, was nog niet optimaal. "Dat komt omdat het gewas nog wat te dun staat", aldus de veehouder. Foto VidiPhoto

Paasvuurbouwers in het Overijsselse Holterbroek (gemeente Holten-Rijssen) bouwen aan een traditionele 'paasboake'. De lokale buurtvereniging doet een gooi naar de schoonheidsprijs die in de gemeente wordt uitgereikt voor het mooiste paasvuur. Foto ANP

Loonwerker Damoiseaux zaait uien voor landbouwbedrijf Cerfontaine in het Limburgse Berg en Terblijt. De omstandigheden zijn er ideaal voor, zegt Bart Bakker, medewerker bij Cerfontaine. "Het zaaien gaat uitstekend. Het zaaibed is prima, net als het tijdstip." Cerfontaine verbouwt dit seizoen 9 hectare uien. Iets minder dan vorig jaar, zegt Bakker,"door zowel prijsvorming als bouwplan." Foto Twan Wiermans

Kinderen van groep 7 van de Oecomenische basisschool in het Gelderse Brummen zijn op excursie bij educatieboerderij het Holthuizergoed. Ze werken een aantal opdrachten uit die te maken hebben met het ruiken en voelen van dingen en dieren op een boerderij. Hier steken ze hun neus in hooi, stro en kuilvoer. Het laatste zal hen nog wel even blijven achtervolgen. Boeren Ilse Goris ontvangt vooral basisscholen. Ze beleeft er veel plezier aan de kinderen te laten kennismaken met de boerderij. Robin Britstra

Bosradijstelers Johan en Heidi Ploeger uit het Groningse Zuidbroek oogsten radijs uit de kas. De familie heeft ongeveer 1,7 hectare radijs onder glas en levert vrijwel jaarrond aan The Greenery. De telers kochten acht jaar geleden een oogstmachine omdat oogstpersoneel moeilijk te vinden is. "Het is veel knielwerk", aldus Johan Ploeger. Door machinaal te oogsten weet het stel de kostprijs relatief laag te houden. Momenteel levert middelgrove radijs 20 cent op. "Eigenlijk een dubbeltje te weinig, maar we hebben ook jaren gehad dat Duitse telers al op de markt waren en dat we maar 10 cent kregen." Duitsland is de grootste concurrent, omdat radijs daar vooral akkerbouwmatig wordt geteeld. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.