Home

Achtergrond

'Luchtvaart moet schoner en stiller'

Het kabinet verwacht dat de luchtvaart na de crisis weer gaat groeien, maar geluid en uitstoot moeten dan wel verder worden teruggedrongen.

Schiphol moet nog duurzamer gaan werken. Maar ook de vliegvelden in Lelystad en Eindhoven, die mogelijk zaken- en vakantievluchten van Schiphol overnemen, zullen schoner, zuiniger en stiller moeten worden.

Dit staat in de Luchtvaartnota die vrijdag in de ministerraad wordt besproken, aldus bronnen in Den Haag. Centraal staat de internationale bereikbaarheid van Nederland via de lucht. Het kabinet hamert op de verdere ontwikkeling van Schiphol als 'mainport' of centrale luchthaven en economische motor op duurzame basis.

Op langere termijn (2040) is Schiphol de eerste klimaatneutrale mainport van de wereld, zowel op de grond als in de lucht, staat in de nota. De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 (kooldioxide) moet zoveel mogelijk worden teruggedrongen. De overgebleven uitstoot moet worden gecompenseerd door het planten van bomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.