Home

Achtergrond 224 x bekeken

Looptijd schoolfruitproject opgetrokken naar een jaar

De looptijd van het Nederlandse schoolfruitprogramma is verruimd naar een jaar.

In eerste instantie zouden scholen drie maanden lang gratis groente en fruit aangeboden krijgen. Scholen krijgen vanaf 2010 een jaar lang één keer per week gratis groente en fruit.

Binnen het schoolfruitoverleg is de afgelopen weken discussie ontstaan over de duur van het programma. Uit resultaten van het Schoolgruiten-project bleek dat dergelijke projecten gebaat zijn bij een structurele aanpak. Kortlopend gratis groente en fruit verstrekken blijkt namelijk geen effect te hebben op het consumptiegedrag van scholieren.

De sector moet zelf een bedrag van circa 1 miljoen euro opbrengen voor het schoolfruit. De Europese Unie zal daar eenzelfde bedrag aan bijdragen. Vanuit het Productschap Tuinbouw is een bedrag van 300.000 euro per jaar gereserveerd. Onlangs zegde PT een budget van 75.000 euro toe voor het aantrekken van een projectleider die het plan ten uitvoer moet brengen.

Intussen stelt GroentenFruit Bureau (GFB) een werkorganisatie samen. Jack Stroeken, secretaris van GFB, sluit niet uit dat ook sponsoring in natura mogelijk is. Het ziet er volgens hem niet naar uit dat de Nederlandse overheid zal bijdragen aan het project.
Het Europese schoolfruitprogramma is bedoeld om overgewicht bij kinderen tegen te gaan. De Europese Unie heeft daarvoor een bedrag van 90 miljoen euro vrijgemaakt. Voor Nederland is een maximaal bedrag van 2,9 miljoen euro beschikbaar.

Het lijkt erop dat er meerdere initiatieven voor schoolfruit zullen komen. Zo heeft FrieslandCampina al een eigen project.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.