Home

Achtergrond 241 x bekeken

Lekker grazen in de lentezon

Koeien grazen in een wei vol vers voorjaarsgras.

Deze koeien, in de omgeving van Lelystad, mochten deze week voor het eerst naar buiten. De veehouder is lid van de natuur- en milieucoöperatie Rivierduingebied. Omdat deze coöperatie land beschikbaar stelt voor de opvang van ganzen, kunnen de koeien overigens ook niet eerder dan 1 april naar buiten. Diverse veehouders hebben hun koeien weer naar buiten gedaan. Het mooie lenteweer leent zich daar uitstekend voor. Bovendien is weidegang vaak goedkoper, omdat dan minder krachtvoer nodig is. En dat komt met de lage melkprijs goed uit. Foto Marianne Vogelaar

Een medewerker van Flevoservice uit Swifterbant ontsmet een vrachtwagen waar pootaardappelen in vervoerd gaan worden. Het ontsmetten is onderdeel van het hygiëneprotocol dat de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) heeft afgesloten met aardappeltransporteurs en het bedrijfsleven. Vrachtwagens die afwisselend losse consumptie- en pootaardappelen vervoeren moeten ontsmet worden om het besmettingsrisico van bruin- en ringrot te minimaliseren. Foto Axipress

Jan Boersma (links) en Jan Koenderink van de Stichting Weidevogels Hof van Twente zoeken in een maisperceel van melkveehouder Eertink in het Overijsselse Markelo naar vogelnesten met eieren. De nesten worden gemarkeerd zodat de veehouder om de nesten heen kan maaien. "De biotoop van weidevogels wordt steeds meer beperkt", vertelt Boersma. "De vogels nestelen zich hierdoor dichter bij elkaar. Voor roofdieren vormt zich zo een gedekte tafel." Dit jaar zijn er volgens Koenderink zichtbaar minder nesten gebouwd. "De grutto hebben we bijvoorbeeld helemaal nog niet gezien." De stichting zoekt in totaal 2150 hectare af van Gelselaar tot aan Hengelo. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.