Home

Achtergrond 1 reactie

Landbouwmachines gevaar op de weg

Het is slecht gesteld met de landbouwvoertuigen en -werktuigen die op de openbare weg rondrijden.

Bij controles van 33 voertuigen en werktuigen in Twente kwamen 95 gebreken aan het licht. In 53 gevallen had het gebrek directe invloed op de verkeersveiligheid. "Het is erger dan ik had verwacht. Het ging om vrij nieuw materieel", vertelt Frank Grobbe van Politie Twente. Hij pleit voor een keuringsplicht voor landbouwmachines.

De controles zijn de afgelopen maanden gehouden in samenwerking met loonwerkersorganisatie Cumela en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Een zestal loonwerkers hebben een aantal landbouwmachines beschikbaar gesteld voor de controle.

De meeste overtredingen kwamen aan het licht bij motorvoertuigen met een beperkte snelheid, zoals een driewielig mestvoertuig. Negen voertuigen werden onderzocht, 38 gebreken kwamen aan het licht, variërend van scheuren in het chassis, losse schroeven, speling bij de wielophanging tot uitstekende scherpe delen.

De controle van 12 trekkers leverde 22 gebreken op. Controle van 12 aanhangwagens, zoals een kipper en zaaimachine, bracht 35 overtredingen aan het licht, waarvan er 23 direct gevaar opleveren voor de verkeersveiligheid.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    karel ras

    landbouw voertuigen willen ze wel gaan keuren de politie,dat kan wel.
    maar als er in gebroken is dan moet je 3 dagen wachten voor dat ze er zijn.
    want dan hebben ze het plotseling zo druk,waar mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.