Home

Achtergrond

'Landbouw erger getroffen door crisis dan verwacht'

De Nederlandse land- en tuinbouwsector wordt erger getroffen door de krediet­crisis dan verwacht.

Dat zei Al­bert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland, tijdens een conferentie over het buitengebied in Soestduinen.”Drie maanden geleden leek het nog wel mee te vallen met de ge­volgen voor de sector, maar dat is nu anders”, zegt Maat. ”We heb­ben vooral last van een teruglo­pende export. Dat wordt onder andere veroorzaakt door de waar­dedaling van vreemde valuta. Groot-Brittannië bijvoorbeeld, daar zijn Nederlandse producten veel te duur geworden.”

Gevolg is dat Nederland van de troon is gestoten door de Verenig­de Staten als land met de grootste export van agrarische producten. Daarnaast zijn producten met een hoge toegevoegde waarde, zo­als zuivel en vlees, minder popu­lair bij de consument. ”In vorige crises merkten we het niet, maar nu al laten consumenten produc­ten met een toegevoegde waarde, zoals zuivel en vlees, liggen. Nor­maal gesproken volgen consu­menten in crisistijd hun normale eetpatroon, maar nu wordt er toch bezuinigd op voedsel.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.