Home

Achtergrond 311 x bekeken 34 reacties

LTO wil bedrijfstoeslag voor melkveehouders al in augustus

De LTO-vakgroep Melkveehouderij vraagt minister Gerda Verburg de bedrijfstoeslag dit jaar al in augustus uit te betalen, in plaats van eind dit jaar. De organisatie maakt zich grote zorgen over de inkomens.

De melkprijs is in amper een halfjaar bijna gehalveerd. Veehouders die fors hebben geïnvesteerd dreigen hierdoor in de loop van dit jaar in liquiditeitsproblemen te komen, aldus de vakgroep. LTO gaat er vanuit dat minister Gerda Verburg (LNV) groen licht krijgt van Brussel om de premies en toeslagen eerder uit te keren. Ook wil LTO met de banken gaan praten om boeren door het financiële dal heen te helpen.

Na de hogere melkprijzen van eind 2007 en begin 2008, is de melkprijs die boeren ontvangen in een vrije val geraakt, aldus de organisatie. Terwijl de melkveehouders in 2007 en 2008 gemiddeld zo’n 37 cent per kg ontvingen, is de prijs gedaald tot onder 25 cent. Dit is mede het gevolg - in reactie op de hoge melkprijs - van toegenomen vervanging van zuivelingrediënten door plantaardige. Bovendien heeft de huidige economische crisis de wereldwijde vraag naar zuivel nog meer afgeremd. LTO noemt de huidige situatie dermate urgent, dat snel maatregelen nodig zijn.

Volgens vakgroepvoorzitter Siem-Jan Schenk kan vervroegde uitbetaling van premies en toeslagen financiële problemen voorkomen. "Voor het kuilen en de zaai- en oogst van maïs vallen rekeningen op de mat, die anders niet betaald kunnen worden. Door de uitbetaling van bedrijfstoeslagen een maand of vier naar voren te halen, kunnen de meeste boeren toch aan hun financiële verplichtingen voldoen”, zegt hij.

Schenk pleit bij de banken voor een soepeler behandeling van de aflossingsverplichtingen. Hij verwacht van banken een opstelling.

Op de langere termijn is het volgens hem hoog tijd dat boeren meer ruimte krijgen om samen een vuist te maken in onderhandelingen met machtige supermarkten in Europa. Doel ervan is dat de winstmarges eerlijker over de ketenpartijen worden verdeeld. Ook is het belangrijk dat de consument kan zien, welke samengestelde producten met echte melk gemaakt zijn, en welke met plantaardige ingrediënten.

Het verwijt als zou de extra ruimte, die boeren het afgelopen jaar kregen om meer melk te produceren, een belangrijke oorzaak zijn van de zeer lage melkprijs, legt Schenk naast zich neer: "Tussen 1 april 2008 en begin februari 2009 lag de melkproductie in Europa niet hoger, maar lager dan in dezelfde periode van een jaar eerder. Ondanks de ruimte om meer te mogen melk te leveren, liep de melkproductie in Europa met 0,4% terug."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Klaas

  Het naar voren halen van het uit betalen van de bedrijfstoeslag lost niets op.
  Is alleen maar gezeur van de LTO, wanneer de beurs in december weer leeg is moet zeker de toeslag van 2010 al uit betaald worden. Voor deze belanghartiging betalen we geen contributie.

 • no-profile-image

  miss

  Heel goed hoor, van die vakgroep melkveehouderij om het probleem te constateren en actie te ondernemem. Maar waarom horen wij, varkenshouders, helemaal niets van de vakgroep varkenshouderij ???? Bestaan die nog eiegenlijk ?? Halllo, er zijn meer sectoren die het al veel langer moeilijk hebben, wakker worden !!!!

 • no-profile-image

  dj

  Anne uit Fryslan, de DDB is niet tegen de eigen coop.; zij wil samen met de coop. voor een kostendekkende melkprijs strijden. De Tweede Kamer gaat inderdaad niet over de melkprijs, dat doet de markt. Maar de politiek gaat over de hoogte van de quota en daar zit de kneep; de quota zijn te hoog, waardoor de melkprijs te laag is. Bovendien kan de politiek ook iets doen aan de te grote macht van de retail. Daarvoor gaan wij morgen en overmorgen naar Den Haag. We gaan er absoluut niet heen om te lopen klagen, verre van dat.

 • no-profile-image

  boer drent

  dan ook de akkerbouwer eerder uit betalen .graan -50% aardappelen -25% erwten -21% stamslabonen -25%

 • no-profile-image

  ak

  Wij als Akkerbouwers moeten heel veel teeltkosten tot meer als 1 jaar voorschieten. denk aan het produkt aardappelen. Daarbij komt dat wij ook slechte tot zeer slechte jaren kennen.
  Nu gaat het minder met de melkveehouderij en dan neemt LTO ineens het voortouw om de bedrijfstoeslagen eens vervroegd uit te laten betalen. Wekelijks komt er geld binnen bij de melkveehouders. Als ze nu de toeslagen al nodig hebben om te overleven moeten ze de tering maar meer naar de nering zetten en anders gewoon de keuze maken om te stoppen. Die toeslagen vervroegd uitbetalen is echt de redding niet, maar een uitstel van executie van een paar maanden.

 • no-profile-image

  boer

  Sorry Lekker makkelijk weer. Zoals bekend ben ik absoluut geen voorstander van lto. Tuurlijk heb je gelijk, dat als je geen lid bent je geen commentaar mag leveren over hun "prestaties" maar helaas word ik, als varkenshouder, keer op keer de dupe van hun falende beleid. Zoals bijvoorbeeld de degoratie, alles moet wijken voor de 250 kg, zelfs als de varkenshouders hierdoor opgezadeld worden met zeer onbetrouwbare mestmonsters en analyses en mede hierdoor torenhoge prijzen moet betalen voor de mest. En wat doet lto varkenshouderij NIETS ! En dan over het PVV, daar waar Annechiem stiekem en in het geheim vele euros boerengeld (ook van niet lto leden en die zijn er steeds meer) over de balk smijt. Ik laat mij stem wel degelijk klinken, maar wel ergens waar ze nog opkomen voor de leden, namelijk de vakbonden ! En als lto keer op keer komt met zaken waar ik ,als niet lid, WEL mee lastig gevallen wordt dan laat ik mijn stem ook zeker gelden naar de lto toe ! En dan nog die opmerking over democratische club........schijn democratie is het. De poppetjes zijn allang bekend en die bepalen wat er gebeurd en niet de leden, laat dat even duidelijk zijn, of bij jij dan, als lid,ook verantwoordelijk voor het PVV debacle? In dat geval kom ik bij jou mijn geld declareren.

 • no-profile-image

  dj

  Het vervroegd uitbetalen van de bedrijfstoeslag is grotendeels symptoombestrijding; men heeft alleen een beetje rentevoordeel door vervroegde uitbetaling, maar alle beetjes helpen.
  Ik ben erg blij met S-J Schenk's opmerking: "Het is hoog tijd dat boeren meer ruimte krijgen om samen een vuist te maken in onderhandelingen met machtige supermarkten in Europa. Doel ervan is dat de winstmarges eerlijker over de ketenpartijen worden verdeeld".
  Daarmee geeft hij het nut en de noodzaak van de DDB/ EMB aan. Als LTO ook achter de DDB gaat staan hebben we dat machtige blok om de marges eerlijker te verdelen. Hopelijk zien we 14 en 15 april dan ook heel veel LTO leden op Plein 1 in Den Haag, die de DDB-NMV-EMB actie ondersteunen. Nu is de tijd om er iets aan te doen, grijp die kans!

 • no-profile-image

  kees

  De melkveehouderij ís al 10 jaar met een dalende prijs geconfronteerd. Alle varkenshouders en akkerbouwers verklaren ons als zielepoten, maar jullie hebben allemaal om de zoveel jaar een piek. Wij melkveehouders zijn al jaren in een steeds dieper dal aan het raken, met een éénmalige piek in '07-'08. Ik hoop dat jullie dus een realistische kijk op de melkveehouderij krijgen.

 • no-profile-image

  gert

  Ik wil het geld al in april !! Die boeren in friesland ook ,kunnen ze de loonwerker betalen ,en voer kopen.

 • no-profile-image

  varkens

  Ik wou mijn geld al in maart !

 • no-profile-image

  Harm Pothoes

  Is dit diezelfde LTO die zich druk maakt over de lage aardappelprijs, de lage uienprijs, de verlaagde prijs voor conserven, de lage tarweprijs. de verlaagde bemesting norm voor bouwland? Ja, dan bent u eindelijk op de goede weg

 • no-profile-image

  koetje

  De politiek kan wel degelijk iets doen aan de lage prijzen voor voedsel door het invoeren van minimumprijzen.Dit voorkomt ook het gestunt met voedselprijzen.Brinkhorst heeft ervoor gezorgd dat de minimumprijs voor consumptiemelk is afgeschaft.

 • no-profile-image

  lekker

  Wat is het toch weer makkelijk. Ik begin zo langzamerhand te begrijpen waarom de term 'dom' en 'boer' vaak in één zin genoemd worden.

  LTO is een democratisch opgezette organisatie, opgericht door het collectief van boeren. De leden kiezen de bestuurders, de bestuurders bepalen het LTO beleid.

  Als je het als boer niet eens bent met het beleid, dan moet je je stem laten horen en zorgen dat je zelf op een plek komt te zitten waar je mag meepraten met de beleidsmakers.

  Ben je geen lid, dan heb je helemaal geen recht van oordelen, want dan laat je je stem geenszins gelden. Ben je wel lid, dan moet je je mond vooral opentrekken, niet hier maar bij de LTO vergaderingen (regionaal, danwel sectoraal).

 • no-profile-image

  VEEHOUDER

  Bovendien heeft de huidige economische crisis de wereldwijde vraag naar zuivel nog meer afgeremd, zegt Schenk. Dus Schenk je geeft toe,er is op dit moment te veel melk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! GA DAN NAAR DE MINISTER en vertel dat het beter is voor de achterban dat de melkprijs weer goed wordt Vraag vervolgens de emb om raad hoe je dat moet bereiken
  Ook lto leden willen de hoeveelheid reguleren

 • no-profile-image

  klaas

  klopt helemaal boer cees. helaas zijn de bestuurders bij lto allemaal grote boeren en ze komen daarom ook alleen maar op voor zichzelf, dus de grote boer laat de kleinere boer stikken. dit doen ze nu onder andere door de opbrengstprijzen met opzet te laten zakken en dan stopt de kleinere boer vanzelf. gewoon ijskoude sanering van de kleinere boer ten voordele van de grote boer.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Over het ambtenarengedrag van Schenk heb ik al eens geschreven en word hiermee nog maar eens bevestigd. Men heeft AL 5 MAANDEN een tegenvallende melkprijs en deze verwende beroepsgroep wil de sudsidie ( sorry inkomenverliescompensatie ) maar even eerder ontvangen. Er zijn in de huidige economische malaise wel meer (echte) ondernemers die zich er door moeten slaan. O O Wat een stelletje zielepoten. Als men nu al kopje onder dreigt te gaan voorspeld dat weinig goeds voor de toekomst. In verband met Pasen heb ik mijn woordkeuze aangepast waarvoor excuses.

 • no-profile-image

  veehouder

  Is dit niet een beetje het ene gat met het andere gat dichten??
  zou zeggen doe ff een pas op de plaats en maar hopen dat de melkprijzen maar weer snel op krabbelen.

 • no-profile-image

  vrije boer

  schaf liever alles af, als je het melkquotum afschaft dan ook de bedrijfstoeslagen. de politiek heeft ons in een ijzeren wurggreep.een ieder die niet naar den haag zijn pijpen danst zal het veld moeten ruimen voor een plekje in het dorp. lang leve de vrije boeren partij.

 • no-profile-image

  Jonas

  Kees, wij hebben wel een realistiche kijk op de melkveehouderij. De pieken in de varkenshouderij van de afgelopen 11 jaar kunnen de dalen in die tijd niet meer goed maken, gemiddeld draaien we dus al 11 jaar in de min. De 10 jaren daarvóór waren de gouden jaren, maar ja, als je 11 jaar geleden het bedrijf hebt overgenomen koop je daar zo weinig voor. We zitten helaas in een afvalrace, waarbij niemand weet of ie de eindstreep zal halen. Zo ver is het met de melkveehouderij nog lang niet. Het is niet te hopen voor jullie, maar misschien zitten jullie in het beginstadium daarvan, wat bij ons 11 jaar geleden is begonnen.

 • no-profile-image

  gert

  De EU zorgt ervoor dat het voordeel van de fusie tussen FF en Campina weer teniet gedaan wordt,zo is het vechten tegen de bierkaai,de retailers lachen weer in hun vuistje,zo houden we dankzij de EU en NMA een lage melkprijs.

 • no-profile-image

  boer

  Eerst gillen als kleine kinderen om verruiming van het quotum, want we willen 200 koeien of meer gaan melken en nu de prijs minder is moet er een quotum inkrimping komen. En als zondebok voor alles LTO aanwijzen. Kom op zeg.

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  De toeslagen helemaal niet meer uitbetalen. Een goede melkveehouder heeft ze op lange termijn niet nodig. En de bedrijven de veel geinvesteerd hebben krijgen relatief toch minder vanwege de ontkoppeling. Dus afschaffen of op nieuw verdelen. Maar niet de stoppers twee keer laten profiteren.

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  correctie. sudsidie is subsidie

 • no-profile-image

  gert

  miss piggy,waar blijft Annechien ?

 • no-profile-image

  gert

  Dit zal niet lukken,want dan moeten de ambtenaren in de vakantietijd doorwerken.

 • no-profile-image

  Oud LTO lid

  Helaas is de belangenbeharteging verdeelt! Ik ben zelf lang lid geweest van LTO. Veel zaken mee proberen in de goede richting te krijgen zodat de leden er hun voordeel mee konden halen. Dit wel onder voorwaarden dat je als lid op een fatsoenlijke en eerlijke manier met elkaar omgaat. Het gaat wel om het voortbestaan van hun bedrijven, waar inkomen uit moet komen. Maar de manier waarop dit allemaal ging is de manier waarop het niet kan. Koehandel en wat er nog allemaal bij komt was maar heelgewoon. Zulke praktijken dot een fatsoenlijk mens niet mee! Dit is totaal uit de hand gelopen. Daarom zijn de vakbonden in de land bouw opgericht dit om wel op tekomen voor de leden. LTO is gewoon een verlengstuk van LNV of Vion of Campina, Interpolis en ga zo maar door. De boeren zijn er voor die organisaties en niet anders om! Dat is ook de reden dat de boer krijgt voor zijn produckt, wat er over schiet. Nu het slecht gaat, beginnen de boeren flink te morren. Maar zolang de verdeeltheid is en elkaar onderuit haalt lachen de zakkenvullers zich rot! Gebruik u verstand LTO, werk samen met de vakbonden om het zikkende schip nog te redden!!! En hou op met die eigen zakkenvullenrij over de ruggen van je collega!!!!

 • no-profile-image

  aks

  Ging LTO ook maar eens zo hard lopen voor de akkerbouw.

 • no-profile-image

  Lekker

  Beste boer Cees,

  Grappig dat een niet lid commentaar levert op een ledenvereniging. Regel dan zelf je zaakjes! Dat lukt je in je eentje niet.

  Als je elke keer de dupe wordt van hun falende beleid, dan moet je juist je stem laten gelden en het lef hebben om de discussie aan te gaan. 'Schreeuwen' op afstand zorgt niet voor gewijzigd beleid.

  Als jij wilt dat er zaken gewijzigd worden, moet je zorgen dat het collectief het met je eens is. Daarvoor is de LTO structuur een reeds bestaand vehicle. Maak er gebruik van en zet het naar je eigen hand, want versnippering is de doodsteek voor collectieve belangenbehartiging.

 • no-profile-image

  Boerin

  Kees en Jonas zijn op de goede weg: elkaar respecteren en begrip op brengen voor elkaars situatie. Wat we tot nu toe zien is dat boeren elkaar alleen maar bestrijden en afvallen en dan kun samen nooit een sterke cooperatie maken. Samen sterk!! Ik hoop dat het leedvermaak voor de slechte situatie van de "buren" nu voorgoed tot het verleden behoort.

 • no-profile-image

  boer

  Klopt het is slechts een kwestie van tijd en dan is er geen versnippering meer. Een beetje varkenshouder is allang tot conclusie gekomen dat lto nooit meer voor hun belangen zal opkomen. LTO is een verlengstuk geworden van Vion en de overheid. Gelukkig hebben we de vakbonden die onafhankelijk zijn en voor belangenbehartiging de zaken erg goed voor elkaar hebben en ook daadwerkelijk iets bereiken, dit integenstelling tot het "collectief" LTO. En ik schreeuw zeker niet op afstand. Bij de vakbonden zijn de lijnen erg kort, hierdoor komt de mening van leden WEL door bij de top van de club, dit integenstelling tot het "collectief" LTO, daar waar grote ego en bobos de dienst uitmaken en absoluut geen weet meer hebben wat er speelt aan de keukentafel. Binnen lto is altijd nog het collectief van de rundveehouders en ALLE sectoren moeten hiervoor wijken, dus dat hele collectief is een wassen neus en een schijnvertoning. LTO heeft alleen andere sectoren nodig om wisselgeld te hebben voor de rundveehouderij (oa IPPC en degoratie)

 • no-profile-image

  melkboer

  Het is de taak van LTO om beleid te maken vor de middengroep en daar hoort het vragen om eerder uitbetalen van de bedrijfstoeslag bij!
  De kopgroep heeft zijn (komende) liquiditeitprobleem allang opgelost door ff de bank te bellen en samen een oplossing te zoeken.
  Gewoon de markt even uit laten zieken is beter volgens mij maar dat verwachten de leden niet van LTO en daarom de roep om eerder uitbetalen.

 • no-profile-image

  anne

  DJ, Oeken, ik zie het anders: DDB wilde markmacht door zich te verzetten tegen eigen cooperatie. Schenk wil marktmacht juist versterken via die eigen cooperatie en met blik op de markt en niet op de politiek. Totaal verschillende filosofie dus.
  Omdat de politiek volgens Schenk niet meer over de melkprijs gaat zal hij ook niet voor de tweede kamer demonstreren schat ik zo in.
  Die politiek gaat wel over de bedrijfstoeslagen overigens, maar ik hoop dat het politieke debat daar niet teveel over zal gaan. De daarbij behorende bedragen zal Jan Modaal toch stevig doen wenkbrauwen fronsen .

 • no-profile-image

  miss

  Ja Gert, dat vraag ik mij ook af. Terwijl de varkenssector het financieel moeilijk heeft, is zij bezig om stiekem een half miljoen euro boerengeld uit te geven aan een voorzitter die weg moet. DAT is blijkbaar belangrijker voor lto, dan een sector in financiele nood te helpen. En nu er een melkveesector ff iets in moeilijkheden komt, dan staan ze meteen klaar (en DAT hoort een belangenbehartiger ook te doen.)

 • no-profile-image

  eerlijk

  Best brabander, Geef maar aan mij als je het niet nodig hebt maar als je eerlijk bent kun je het net zo goed gebruiken als ieder ander of heb je pas een erfenis gehad? Je wil me niet vertellen dat je het terug stort als je het hebt gebeurt.

Laad alle reacties (30)

Of registreer je om te kunnen reageren.