Home

Achtergrond 279 x bekeken 4 reacties

LTO-voorman Maat wil 'nationale agrarische raad'

Samen met boeren, tuinders en het agrarisch bedrijfsleven wil LTO-voorman Albert Jan Maat een Nederlandse Agrarische Raad vormen.

Maat kondigt dat aan in een interview dat vandaag in Boerderij verschijnt. Samenwerking met de agribusiness kan de positie van boeren en tuinders versterken. "Ons zwakke punt is dat Den Haag de economische waarde van het agrarisch complex onvoldoende beseft", zegt hij.

Maat, die in 2007 voorzitter van LTO Nederland werd, is deze maand precies halverwege zijn zittingsperiode van vier jaren. Hij wil de tweede helft daarvan gebruiken om gezamenlijke belangenbehartiging van de grond te krijgen. Daarover voert hij al overleg met de Nationale Coöperatieve Raad en het Nederlands Agribusiness Forum. Ook aan de Rabobank kent hij een belangrijke rol toe. De organisatievorm zet Maat op het tweede plan. Het gaat eerst om de inhoud, het organisatorisch model komt dan later. Als voorbeeld noemt hij Denemarken, waar al zo’n nationale agrarische raad bestaat.

Intensievere samenwerking in de agrosector is ook nodig met het oog op veranderingen in het Europees landbouwbudget. In het interview in Boerderij beschrijft Maat dat er "een gevecht op leven en dood" zal losbreken over het budget voor de periode na 2013. De landbouw zal bij publiek en politiek met een goed verhaal moeten overtuigen dat EU-uitgaven ook na dat jaar gerechtvaardigd zijn.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Is dat het nieuwe landbouwschap?

 • no-profile-image

  gert

  mooie bezigheid voor vergaderboeren,en maar weer declaren

 • no-profile-image

  henk

  Weer zo,n theekransje van vergaderboeren ,laat Maat zich aanmelden bij de melkveeacademie

 • no-profile-image

  geen lto-er

  Geen lto-ers er in, omdat ze zich niet om het inkomen van de boeren bekommeren.
  Subsidie na 2013 is helemaal niet nodig voor melkveehouders. Vraag en aanbod op elkaar afstemmen en de prijs per jaar vastleggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.