Home

Achtergrond 328 x bekeken 15 reacties

LTO: onderschrijding van EU-quotum 4 procent

De Europese melkveehouderij heeft in het voorbije quotumjaar naar verwachting 4 procent oftewel 6 miljard kilo minder geproduceerd dan toegestaan.

Dit zegt LTO melkveehouderij op basis van gegevens die zijn aangeleverd bij de Europese Commissie. Bronnen in Brussel bevestigen deze gegevens in grote lijnen. In totaal mochten de melkveehouders in de Europese Unie in het voorbije quotumjaar 143 miljard kilo melk produceren. Maar ze hebben naar schatting 137 miljard kilo geleverd. Deze onderschrijding is behoorlijk groter dan de 2,3 miljard kilo in het vorige quotumjaar.

De oorzaak van de terugblijvende melkproductie is dat melkveehouders in verschillende lidstaten, met name sinds het najaar van 2008, aardig minder zijn gaan produceren. Dit speelt niet alleen in Frankrijk en Groot-Brittannië, maar is voor het eerst ook duidelijk zichtbaar in Duitsland. De totale Duitse onderschrijding is, gebaseerd op de gegevens per 1 januari 2009, naar schatting ruim 1 miljard kilo. Daar gaat de Europese Commissie tenminste van uit. Dit komt neer op een 2,4 procent lagere productie dan is toegestaan. Daarvan komt 1 procentpunt voor rekening van de melkstaking in juni 2008. De Duitse sector heeft de productiedip als gevolg daarvan niet meer kunnen goedmaken. De overige 1,4 procentpunt is de resterende onderschrijding in reactie op de lage melkprijzen sinds de zomer van 2008.
Naast de drie genoemde landen behoren ook Zweden en zelfs Denemarken tot de onderschrijders. Dit laatste land blijft volgens de Deense zuivelorganisaties net onder het toegestane quotum, maar doet het toch.

Italië behoort met Oostenrijk, Nederland en Cyprus tot de overschrijders. Italië gaat er naar verwachting met bijna 240 miljoen kilo overheen, maar dit zal waarschijnlijk ook de laatste overschrijding in jaren zijn. Per 1 april heeft dit land namelijk 5 procent quotum ineens erbij gekregen. Nederland gaat mogelijk 70.000 ton over het quotum heen, Oostenrijk zo’n 36.000 ton.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder Wim.

  Ondanks de onderschrijding is de E.G.-totaalproduktie nog zeer ruim zelfvoorzienend t.o.v. de E.G. zuivelconsumptie waardoor een goede prijsvorming onmogelijk is.

 • no-profile-image

  jaap

  Toen we eind 2007 zo'n geweldige melkprijs begonnen te beuren was dat vanwege schaarste op de wereldmarkt, omdat het in verschillende delen van de wereld zoals Nieuw Zeeland zo droog was dat daar zo slecht gemolken werd.
  Als ik dus de conclusie trek dat het weer aan de andere kant van de wereld meer invloed heeft op de melkprijs dan een paar % quotum, wat is dan de invloed van een Lto ?

 • no-profile-image

  melkveehouder

  in moelijke tijden rug rechthouden
  in 2007 was er een tekort op de wereldmarkt gevolg goede melkprijzen er werd massaal geroepen om quotum verruiming die hebben we gekregen zelfs nog minder dan gevraagt wat we tot voorkort nog bekitiezeerd werd het gevolg van deze veruiming was dat voor het eerst in onze melkquotum geschiedenis in een stijgende melkprijs markt de quotum prijs niet mee steeg dit was winst voor iedere melkveehouder nu dus niet klagen over die veruiming nu het even tegenzit we gaan gewoon naar een markt met vraag en aanbod zonder qoutum kosten

 • no-profile-image

  voormalig LTO-lid

  LTO mag zich nog gelukkig prijzen met die vier procent. Stel je voor dat het twee of nul procent was geweest. Wat zou de melkprijs dan nu zijn?

 • no-profile-image

  fryske boer

  Als iedereen die zo vreselijk zit te zeuren en klagen nu eens stopt worden de prijzen wel beter.gelukkig hebben we nu prima weer als dat slecht was geweest had men vast lto de schuld gegeven.

 • no-profile-image

  willem

  Er is niet teveel melk, er is gewoon geen vraag naar melk vandaar die lage prijs.
  De Europese melkplas is maar 20 % van de wereldmarkt dus waar praten we dan nog over, zou hier te weinig melk zijn komt het gewoon buiten de EU naar ons toe. We hebben dan nog geen betere melkprijs. Wij moeten het hebben van de wereld markt en niet van die 20 %

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Wim uut heldern ie begriept het pas hoe het in mekaar zit oetbreiden dat qoutum ent gas terop

 • no-profile-image

  willem

  Ik wil graag reageren op die flierefluiter,
  als je in landen als engeland en frankrijk het quotum gratis kan krijgen, wat zijn wij dan doorgedraaid om er zoveel voor te betalen. voorbeeld ;
  Ik ken iemand die melkquotum heeft gelaesd voor 23 cent /liter en krijgt van de fabriek 20 cent. Wie is er dan gek?

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Fryske Boer: ik zie hier opvallende overeenkomsten tussen regenteske PvdA en LTO. Je voert zwaar bekritiseerd beleid en krijgt vervolgens overal de schuld van.

 • no-profile-image

  bvan dam

  De enige reden dat verwerkers en LTO, NZO, produktschap enz meer willen produceren is natuurlijk zo goedkoop mogelijk winsten maken over onze ruggen en hun eigen baantjes veilig stellen, incl. MILJOENEN BONUSSEN. Maar je ziet dat ze hun handen willen wassen in onschuld door dit soort berichten. Er zal nog wel veel minder gemolken worden, want wie wil voor dit hongerloon 70 uur in de week werken? Zelfs in Polen slachten ze massaal koeien, omdat ze het met deze prijzen niet vol kunnen houden.

 • no-profile-image

  flierefluiter

  den tukker het zeker een nieuwe stal laten bouwen en nou wil die gratis quotum.

 • no-profile-image

  adrie

  vraaguitval en teveel melk drukt op de markt
  lto denkt dat men door dit gauw kenbaar te maken
  zijn handen in onschuld kan wassen.als we nu die 2,5 % niet hadden gehad in europa hadden we er veel beter voor gestaan
  lto faalt op alle fronten

 • no-profile-image

  sjefke

  wij zijn geen 100 plus boer. lto nederland geeft aan hoeveel ledenverlies ze nog krijgen omdat in hun ogen de niet 100 plus boeren er mee zullen stoppen. ik zit hier midden in de nacht alleen, omdat mijn knappe vrouw met dochters achter het raam werken om te zijner tijd ook 100 plus boer te kunnen worden. ik zou zeggen tot ziens later in de hel.

 • no-profile-image

  DE TUKKER OET TWENTE

  Nee de tukker heeft geen nieuwe stal, geen top financiering,heeft in januarie melk verleasd voor bijna 30ct,hier wil ik wel meer van hebben voor niks.Je kunt met een rekenmachiene meer verdienen dan met DOM hard werken.

 • no-profile-image

  Boesje

  LTO weet niet hoe snel ze deze gegevens kenbaar moeten maken om hun handen in onschuld te wassen. ER IS GEWOON TEVEEL MELK. En zij wilden nog meer (3%).

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.