Home

Achtergrond 235 x bekeken

LTO: bewaak ’t boerenbelang

Alleen samenwerken als het belang van de agribusiness óók het boerenbelang is.

LTO-Voorman Albert Jan Maat wil de positie van boeren en tuinders versterken door intensievere samenwerking met de agribusiness. Dat zegt hij in een groot interview in Boerderij deze week.

Op zichzelf is die lijn niet nieuw. Lees de visie op de productschappen er maar eens op na die LTO begin juli vorig jaar presenteerde. Daarin staat dat, mede door het ontstaan van grote bedrijven in de afzet en verwerking (FrieslandCampina, Vion etcetera), belangenbehartiging steeds meer een private aangelegenheid aan het worden is.

De LTO-lijn is logisch en ook goed. FrieslandCampina is zo’n bepalende factor, het zou dom zijn om daar in de sfeer van belangenbehartiging geen gebruik van te maken. Het is ook in beider belang: boeren kunnen niet zonder de agribusiness en
andersom ook niet.

Maar het boerenbelang is niet altíjd het businessbelang. Denk aan de discussie rondom het ontkoppelen van EU-premies. Vleeskalverhouders en zetmeelaardappeltelers zien dat wel zitten. Maar verwerkers als de Van Drie Groep en Avebe helemaal niet, omdat ze bang zijn dat de aanvoer van vleeskalveren of zetmeelaardappelen terug gaat lopen.

Of neem het openstellen van particuliere opslag van varkensvlees. Vion zal zeggen: „Doe maar niet, want het vlees dat wordt ingevroren blijft boven de markt hangen; daar krijgen we later weer last van.” Varkenshouders zullen zeggen: „Doe maar wel, want de prijs is al zo laag.”

Toch zijn er ook veel voorbeelden waar de boer baat heeft bij het samen optrekken van LTO en de business. De oorspronkelijke plannen rondom hervorming van het EU-suikerbeleid waren drastischer dan uiteindelijk eind 2005 is besloten. Dat komt mede door het samen
optrekken van onder andere LTO, Cosun en CSM. Kortom: een verdere samenwerking met de agribusiness als boerenbelangenbehartiger is goed.

Maar blijf de boerenbelangen wel goed bewaken. Want soms staat het businessbelang haaks op het boerenbelang.

Foto

Rochus Kingmans

Of registreer je om te kunnen reageren.