Home

Achtergrond 5 reacties

LNV waarschuwt voor voorwaarden derogatie

De Nederlandse melkveehouderij moet oppassen met de derogatievoorwaarden, zo blijkt uit een rapport van de ministeries van milieu en landbouw.

Het aantal overtredingen van derogatie-eisen op bedrijfsniveau is met ongeveer 0,5 procent niet direct bedreigend. De stijging van de rundveestapel en ontwikkeling van de stikstof- en fosfaatproductie zijn echter wel zaken om scherp in de gaten te houden, waarschuwen zij.

De productie van rundveemest kwam vorig jaar met bijna 48.000 miljoen ton op het hoogste niveau sinds zes jaar. Met de stikstofproductie (uit die mest) was het hetzelfde verhaal. Die kwam uit op 268 miljoen kilo. De fosfaatproductie was met 81 miljoen kilo ook hoog, maar hierbij was de stijging bescheidener. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uit de controlegegevens van de Algemene Inspectiedienst (AID) en de Dienst Regelingen komt naar voren dat er in de loop der jaren relatief weinig overtredingen worden vastgesteld van de 70/30-eis. De meeste melkveehouders houden zich kennelijk keurig aan de eis om minimaal 70 procent grasland aan te houden, al dan niet dankzij afspraken met buren en dergelijke.

Ook het bemestingsplan leidde niet tot heel veel overtredingen, blijkt uit controlegegevens over 2006 tot en met 2008. Bij de grondbemonstering gaan vaker zaken mis. Bedrijven willen nogal eens te weinig grondmonsters opsturen. De eis is dat per 5 hectare grond minimaal één monster moet worden genomen. Hiervoor werden diverse bedrijven aangeschreven en/of beboet.

Het meest problematisch is de opgave van de juiste I&R-gegevens (ook van belang voor de mestwetgeving). In 2007 werden bijna 2.900 rundveebedrijven gecontroleerd met in totaal ruim 340.000 dieren. Op ruim 1.700 van deze bedrijven bleken er zaken niet in orde te zijn. Als gevolg daarvan werd een tijdelijk verplaatsings-, (en verkoop-)verbod opgelegd voor 18.000 runderen en golden voor meer dan 73.000 dieren beperkingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Dit kwam door het exportverbod van veedoor de blauwtong,hierdoor moesten de boeren al hun vee aanhouden,dus een calamiteit

 • no-profile-image

  Lerak

  De melkprijs zal regelen. Let maar op.

 • no-profile-image

  Boesje

  LTO wilde meer melken. We zien wat er van komt of kan komen. Te veel melk te lage prijs en te veel stront. LTO alvast bedankt

 • no-profile-image

  centje

  Kortom, die melkveeboeren maken er gewoon een zooitje van en straks moet iedereen boeten ! En boesje, deze keer is het niet de fout van lto, maar van de melkveeboer zelf. Zij moeten zich aan de regels houden ! De melklveehouderij moet gewoon ook aan de dierrechten, dit is de enigste manier om deze sector in het gareel te houden en dat andere sectoren hierdoor niet worden gestraft.

 • no-profile-image

  toonmechy@telfort.nl

  Weer zo'n bericht om er morgen weer eens fris en vol goede moet tegenaan tegaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.