Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

LLTB begrijpt niets van afwijzen vorstschade

De Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) noemt de argumenten van het ministerie van LNV om niet tot vorstschadevergoeding over te gaan onjuist.

Volgens de bond dreigt een aantal preitelers het loodje te leggen door de langdurige omzetderving.

De minister stelt ten onrechte dat vorst in de winter nu eenmaal voorkomt, oordeelt een LLTB-woordvoerder. "Ammehoela. Het is bijzonder dat het in Limburg harder vriest dan 20 graden Celsius. Dat is sinds 1965 niet meer voorgekomen."

Het ministerie verwijst in de brief aan LTO Nederland dat andere telers voorzorgsmaatregelen hadden genomen, zodat schade voorkomen had kunnen worden. Dat maakt de vorstschade per definitie niet tot calamiteit, aldus de woordvoerder van LNV.

LLTB is het daar niet mee eens. "Het afdekken van de percelen prei is niet om vorstschade te voorkomen, maar om sneller te kunnen oogsten na de vorstperiode. De prei is winterhard. De plastic is niet bedoeld om de extreme vorst te voorkomen. Niemand wist dat prei hier niet tegen kon."

Vorstschade-aanvraag

Ook kiezen preitelers er vaak voor om niet af te dekken om gewasschade te voorkomen. Klapperende plastic kan tot bladbreuk leiden.
Meer dan honderd telers hebben schade gemeld door de strenge vorst begin januari. Een aantal van hen dreigt zonder compensatie het loodje te leggen, denkt LLTB.

Hoeveel bedrijven in financiële problemen komt, is niet duidelijk. Vooral grote bedrijven met alleen prei blijken kwetsbaar voor de schade. "Voor de kleinere gemengde bedrijven is het ook een hard gelach, maar zij hebben de kans de klap op te vangen met andere producten. "

LLTB zegt ook verbolgen te zijn over het antwoord van de minister. De brief was uiterst beknopt, terwijl de vorstschade-aanvraag met uitvoerige argumenten werd aangevraagd. De sector voelt zich daardoor niet serieus genomen. LLTB wil nu Tweede Kamerleden benaderen om alsnog tot een regeling voor de getroffen telers te komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Preiteler

  Waarom komt er geen schaderegeling?
  Ja,het vriest wel eens in nederland. Maar het wil ook wel eens regenen.
  Als het bij de aardappelboeren op de kleigronden eens een keer een druppel water teveel valt dan zijn ze meteen op tv en moeten ze gecompenseert worden.
  Naar mijn weten worden ze dan ook gecompenseerd.
  Wat is nu het verschil tussen teveel water of zeer strenge vorst?
  Ze hebben een overeenkomst we kunnen het allebei niet tegenhouden.
  Het grootste verschil zit hem in de grond denk ik, men denkt dat de kleiboeren het zwaar hebben, nou ik denk dat op de zandgronden na dit jaar ook klappen gaan vallen als er niks gebeurt.

 • no-profile-image

  Lerak

  Preiteler daar heb je een punt. De aardappelboeren hebben al vaker een uitkering ontvangen vanwege het verzuipen van de piepers.
  Ik was geen voorstander om jullie een uitkering toe te kennen, maar jouw argument is in vergelijking met de pieperboeren steekhoudend. Daarom verander ik mijn mening. Ja, jullie kunnen een aanspraak maken op een schade uitkering wegens extreme koude. Belangrijk is daarbij dat jullie nog nooit een uitkering hebben ontvangen. Na de uitkering niet binnen 20 jaar nog een keer de hand ophouden. Afgesproken. Oftewel neem je maatregelen bij volgende teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.