Home

Achtergrond 175 x bekeken 1 reactie

Kwaliteitssysteem nodig voor voortbestaan zorglandbouw

De zorglandbouw heeft een kwaliteitssysteem en een breed geaccepteerd kwaliteitskeurmerk nodig om te kunnen uitbreiden en overleven.

Dat zeiden sprekers uit verschillende sectoren vandaag tijdens de dag van de zorglandbouw in Apeldoorn. De zorglandbouw is in de afgelopen jaren enorm gegroeid, maar nog steeds geen volwaardig gesprekspartner voor zorgkantoren en zorgverzekeraars. Dat bemoeilijkt onder andere het rond krijgen van de financiering.

Volgens Tweede Kamerlid Jan de Vries van het CDA moet de zorglandbouw zo snel mogelijk haar kwaliteitssysteem verbeteren. "Er mag geen twijfel bestaan over de kwaliteit die zorgboeren leveren. Je ziet dat de zorglandbouw nog moet integreren in de rij van voor de hand liggende zorgverleners en plekken voor dagbesteding. Om daar een plek te veroveren moet er een betrouwbaar keurmerk komen."

Ook Harm Evert Waalkens, Tweede Kamerlid voor de PvdA, heeft kwaliteit hoog in het vaandel, maar wil niet te veel nadruk leggen op opleidingen van de zorgboer. "In de eerste plaats gaat het om de meerwaarde die de combinatie zorg en landbouw heeft. Alleen al daarom moet zorglandbouw als volwaardige partner worden gezien. Het is wel van belang dat de zorgboer een soort proef van bekwaamheid aflegt."

Er bestaat al een keurmerk voor zorgboerderijen, maar dat keurmerk is geen echte maatstaf. De Stichting Verenigde Zorgboeren is wel bezig met het doorontwikkelen van het keurmerk en dat moet leiden tot een HKZ certificering.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    De eerste zorgboeren haken al weer af door lagere vergoedingen en hogere kwaliteitseisen

Of registreer je om te kunnen reageren.