Home

Achtergrond

Kunstmestproducent Yara ziet winst 68 procent dalen

De nettowinst van Yara is het eerste kwartaal 68 procent gedaald tot 887 kroner (101 miljoen euro).

De wereldwijde economische problemen zijn volgens de Noorse kunstmestproducent de belangrijkste oorzaak. Yara verlaagt de productie.

Yara zag zowel de vraag teruglopen als prijzen inzakken. Boeren in Oost-Europa en Zuid-Amerika kochten minder kunstmest omdat ze simpelweg minder konden financieren bij banken. Boeren in het Westen speculeerden op dalende prijzen, en kochten relatief laat in.

Yara voelde zich daarom vanaf november gedwongen om sinds in het Britse Ince, Franse Le Havre en in Sluiskil de productie te verlagen. In totaal kwam de productie 17 procent lager uit, op 5,2 miljoen ton. De komende maanden gaat Yara productie verder verlagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.