Home

Achtergrond 173 x bekeken

Kritiek op lancering raket door Noord-Korea

De Verenigde Staten, Zuid-Korea, de Verenigde Naties en Japan hebben de lancering van een langeafstandsraket door Noord-Korea veroordeeld.

Noord-Korea vuurde de raket, door het bewind in Pyongyang een experimentele communicatiesatelliet genoemd, om half vijf vanochtend af.

Het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bevestigde dat vandaag een "Kwangmyongsong-2-satelliet'' in een baan om de aarde is gebracht. De lancering zou met succes zijn verlopen.

De VN-Veiligheidsraad bespreekt de kwestie vanavond om negen uur. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de volkerenorganisatie liet in een verklaring weten dat de lancering van de raket de pogingen om de dialoog, vrede in de regio en stabiliteit dichterbij te brengen niet bevordert.

Japan zei de lancering diep te betreuren. De raket vloog over de eilandenstaat. Seoul had het over ''een roekeloze raketlancering die buitengewoon betreurenswaardig is''.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde het afschieten van de raket een provocatie. "Noord-Korea kan een weg nemen naar acceptatie door de internationale gemeenschap, maar het zal die niet vinden, als het niet afziet van de ontwikkeling van massavernietigingswapens en als het internationale regels niet naleeft'', zei de president, die in Tsjechië verblijft. Hij wil in het land, dat de eerste helft van 2009 het voorzitterschap van de Europese Unie vervult, een reeks voorstellen doen om te komen tot een wereld zonder kernwapens.

China, dat van alle landen de beste betrekkingen met het bewind in Pyongyang onderhoudt, riep op tot kalmte en zelfbeheersing. "Wij hopen dat de betrokken partijen kalm blijven en hun zelfbeheersing bewaren en samen vrede en stabiliteit in het gebied handhaven'', liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking weten.

Noord-Korea had aangekondigd tussen 4 en 8 april een raket af te vuren om een satelliet te lanceren. Gisteren leek het zover te zijn, maar er gebeurde niets opzienbarends.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.