Home

Achtergrond

Kritiek leidt tot versoepeling voedingsprofiel

De zuivelindustrie lijkt opgelucht adem te kunnen halen over de voedingsprofielen, waar de Europese Commissie aan werkt.

De ambtenaren van de Commissie, die een concept-richtlijn opstellen, hebben de kritiek van de voedingsmiddelenindustrie en diverse lidstaten ter harte genomen en de meest radicale voorstellen om te komen tot 'gezondere' voeding aangepast.

Dit zegt Joop Kleibeuker, secretaris-generaal van de European Dairy Association (EDA). Dit is de koepel van de Europese zuivelindustrie in Brussel.

Concepten voedingsprofielen

De zuivelbedrijven – en andere voedingsbedrijven – sloegen vorig jaar groot alarm toen ze de eerste concepten voor de voedingsprofielen onder ogen kregen. Nagenoeg alle vetten werden ongezond verklaard en bijna geen enkele kaas, toetje of ander zuivelproduct zou nog meer aan de eisen van de Commissie kunnen voldoen.

Inmiddels zijn van deze voorstellen de meeste scherpe randjes af. Zo heeft Commissievoorzitter José Barroso al per brief gemeld dat bepaalde productcategorieën helemaal zullen worden vrijgesteld van de eisen in de voedingsprofielen. Daartoe behoort alle melk met een vetgehalte van 1 tot 6 procent. Ook de traditionele kazen zullen grotendeels worden ontzien, is beloofd.

Nu is de toezegging van de Commissievoorzitter nog geen hard feit. Naast landen en bedrijven die de voedingsprofielen te streng vinden, zijn er ook groepen en lidstaten die in de voedingsprofielen vooral een uitstekend hulpmiddel zien om mensen minder vet te laten eten.
De strijd is nog niet gestreden, wil de EDA maar zeggen. Toch zijn diverse kanttekeningen van onder meer de zuivelsector meegenomen, weet Kleibeuker.

Binnenkort wordt het eerste officiële voorstel voor de voedingsprofielen gepresenteerd. Daarna volgt nog veel overleg. Naar verwachting ligt er op zijn vroegst eind dit jaar een definitieve richtlijn voor de profielen.

Of registreer je om te kunnen reageren.