Home

Achtergrond

Koolzaadglanskever actief door warmte

Door de hoge temperaturen van de afgelopen dagen wordt de koolzaadglanskever al actief. De insecten kunnen veel schade veroorzaken aan koolzaad, waarschuwt Agrifirm.

De vluchten naar koolzaadpercelen beginnen op zonnige dagen bij temperaturen boven de 10 tot 12 graden. De grote vluchtgolf wordt verwacht zodra de temperatuur stijgt tot boven de 15 graden.

Agrifirm adviseert de komende dagen het koolzaad te controleren op aanwezigheid van de glanskever. Bij meer dan vijf kevers per plant aan de rand van het perceel is bestrijding nodig. Daarbij worden dan ook de aanwezige koolzaadsnuitkevers bestreden.

Het is niet makkelijk om de insect te bestrijden. De laatste jaren vertoont de koolzaadglanskever duidelijk een verminderde gevoeligheid tegen de toegelaten pyrethroïde. In 2007 en 2008 was er een Dringend Vereiste Toelating met distributie via de RCS regeling. Op dit moment is deze DVT voor dit seizoen nog niet rond en dus niet beschikbaar.

Toegelaten middelen

Er zijn maar weinig middelen toegelaten om de kever te bestrijden. De middelen zouden slecht zijn voor de bijenstand. Daarnaast bestaat het risico dat de middelen terecht komen in honing. Of dat gevaar oplevert voor de volksgezondheid is onduidelijk.

In Duitsland bestaan er ook veel problemen met bestrijding in koolzaad. Telers hadden vorig jaar te maken met een inkomstenderving van 10 procent door het insect. Ook in andere landen wordt naarstig gezocht naar manieren om de kever aan te pakken. Ook in het noorden van Frankrijk en in Vlaanderen wordt hij als grootste schadeveroorzaker aangemerkt, samen met de koolzaadsnuitkever.

De koolzaadglanskever overwintert in de grond. In het voorjaar worden ze weer actief bij stijgende temperaturen. De kever voedt zich nagenoeg uitsluitend met stuifmeel. Omdat de knoppen nog gesloten zijn, bereikt hij het stuifmeel door het openbijten van de kelk-en bloemblaadjes. Kleine knoppen worden hiermee volledig vernietigd. Grotere knoppen vertonen vraatschade, vergelen, verdrogen en vallen later af.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.