Home

Achtergrond 310 x bekeken

Koolzaad zoeken op de fiets

Plantenecoloog Sheila Luijten van de Universiteit Leiden zoekt vrijwilligers die op de fiets op zoek willen gaan naar koolzaad.

Als ze de felgeel bloeiende plant in de wegberm aantreffen, wil Luijten graag dat ze zorgvuldig uitzoeken of het om koolzaad gaat. De gele bloeiers kunnen ook raapzaad zijn, of zwarte mosterd of herik.

Volgens Luijten denken de meeste mensen direct aan koolzaad, als ze gele bermen zien. Boeren telen koolzaad om de olie. Koolzaad is echter ontstaan uit een kruising tussen raapzaad en kool. De verwilderde planten die in grote bossen in bermen en langs spoorbanen staan, blijken vaak gewoon raapzaad te zijn. Wie mee wil helpen om het koolzaad te ontwarren, kan zich aanmelden op www.floron.nl.

Luijten heeft subsidie voor haar onderzoek gekregen van de commissie Genetische Modificatie. In de Verenigde Staten en Canada wordt namelijk al tien jaar genetisch gemodificeerd koolzaad geteeld, maar dat is in Nederland nog verboden. Het gemodificeerde zaad mag wel door Nederland vervoerd worden. De commissie wil weten of dit zaad zich inderdaad zo makkelijk uitzaait en zo snel verwildert als wel wordt aangenomen en wat dat voor gevolgen voor Nederland heeft.

Koolzaad is moeilijk van raapzaad te onderscheiden. Het meest opvallende verschil zit in de bladeren van de plant. Op de internetpagina staan de verschillen duidelijk beschreven, voorzien van foto's. Luijten heeft in Leiden ook een proeftuin ingericht van oude en nieuwe soorten zaad, inclusief de verwilderde populaties.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.